Tornar

Una imatge de l'exterior del camp d'extermini d'Auschwitz

El Museu d'Història de Barcelona commemora l'alliberament d'Auschwitz

Ho fa amb una instal·lació a la capella de Santa Àgata projectada per Marta Marín-Dòmine

Je vous offre les oiseaux - Us ofereixo els ocells és una proposta artística de Marta Marín-Dòmine que a partir del 27 de gener es podrà visitar a la capella de Santa Àgata, espai que forma part de la seu del Museu d'Història de Barcelona (MUHBA) a la plaça del Rei. Amb aquesta instal·lació, l’Ajuntament de Barcelona, a través del Comissionat de Programes de Memòria, commemorarà el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust i l'aniversari de l'alliberament del camp d'extermini d’Auschwitz-Birkenau.

La instal·lació està pensada com a gest de reconeixement a una de les percepcions compartides per molts supervivents dels camps nazis: no haver vist mai cap ocell sobrevolant els camps. Pren com a referència Auschwitz-Birkenau per fer rellevant el contrast entre el que es percep en la quotidianitat i la seva distorsió en una situació de violència política extrema. El projecte convida els visitants a fer un recorregut breu pel paisatge visual i sonor del camp tal com es pot veure avui a partir d’imatges filmades a Birkenau i de l’escolta d’una peça sonora confegida amb els sons i els cants de 127 ocells. Al final del recorregut els visitants són convidats a oferir un cant d’ocell tocant la superfície sensible d’una columna que emmagatzema totes les ofrenes. El 28 d’abril, durant l’acte de cloenda de la instal•lació, es podrà escoltar públicament la nova peça sonora resultat de totes les ofrenes fetes. Un acte simbòlic per retornar al passat els sons que les víctimes no perceberen.

La inauguració de Je vous offre les oiseaux - Us ofereixo els ocells es durà a terme el 27 de gener a les 19 h, però una hora abans la mateixa autora pronunciarà una conferència amb el títol Auschwitz-Birkenau, o la tensió entre el paisatge i la memòria. Professora de literatura peninsular hispànica i d'estudis de la memòria, i directora del Centre for Memory and Testimony Studies de la Wilfrid Laurier University, al Canadà, on coordina grups de treball i projectes artístics, Marta Marín-Dòmine ha dirigit dues pel·lícules documentals en relació amb la recuperació de la memòria, The Vengeance of the Apple. Argentineans in Toronto (2010), i Mémoire Juive du Quartier Marolles-Midi, 1930-1942 (2012), patrocinada per la Fundació Auschwitz de Brussel·les, on ha estat responsable de projectes de recuperació de la memòria dels barris. Recentment ha traduït amb l’escriptor Robert Finley la novel·la-testimoni de Joaquim Amat-Piniella K.L.Reich (WLP, 2015), de la qual també ha escrit l’estudi introductori.

Més informació en aquest enllaç.

Data de publicació: Dijous, 26 Gener 2017
  • Comparteix