Tornar

Fotografia de Delmiro de Caralt i Pilar de Quadras.

Un viatge per la història del cinema amateur a Catalunya

El 6 de març s’inauguren dues exposicions a la Filmoteca de Catalunya: Fora de casa. Cinema amateur a Catalunya 1924-1940 i 100 anys de la Biblioteca del Cinema Delmiro de Caralt – Pilar de Quadras.

La programació d’enguany de la Filmoteca de Catalunya se centra en la commemoració del centenari de cinema amateur a Catalunya amb l’objectiu de celebrar un patrimoni extraordinari i poc conegut per mitjà de dues mostres. Per una banda, una exposició dedicada al moviment del cinema amateur del 1924 al 1940, comissariada per Enrique Fibla i Ignasi Renau; i, per l’altra, una mostra dedicada als cent anys de la creació de la Biblioteca del Cinema, a càrrec dels cineastes amateurs Delmiro de Caralt i Pilar de Quadras.

L’exposició Fora de casa. Cinema amateur a Catalunya 1924-1940 ofereix l’oportunitat de descobrir la creació, el desenvolupament ràpid i la interrupció inesperada del primer cinema amateur a Catalunya per mitjà d’un arxiu visual i documental únic. Malgrat que la tècnica no és depurada i el llenguatge és en procés de consolidació, els cineastes amateurs van tenir un paper crucial per a les primeres creacions del cinema documental, experimental, educatiu o científic a Catalunya. 

Inicialment, els cineastes filmaven els éssers estimats a casa, però aviat el cinema amateur es va convertir en una eina d’observació i reflexió del present cultural i històric, filmant amb entusiasme i llibertat creativa, sense pretensions comercials. El fet de capturar la realitat amb les càmeres de 9,5 i 16 mm va generar un moviment cinematogràfic de gran impacte local i internacional. 

D’altra banda, la mostra dedicada a Delmiro de Caralt i Pilar de Quadras presenta la història i l’evolució del somni d’aquesta parella benestant amb inquietuds culturals. Gràcies a la qualitat dels seus fons, la Biblioteca del Cinema Delmiro Caralt es va convertir en un dels grans espais de recerca per a l’estudi i la divulgació del cinema. 

La biblioteca va iniciar la trajectòria l’any 1924, quan Pilar de Quadras i Delmiro de Caralt van començar a adquirir llibres per documentar-se en la seva afició a filmar pel·lícules amateurs. Aquesta és considerada la biblioteca de cinema privada més important d’Espanya i una de les més destacades d’Europa, la qual va ser l’origen de l’actual Biblioteca del Cinema de la Filmoteca.

La mostra Fora de casa. Cinema amateur a Catalunya 1924-1940, podreu visitar-la des del 6 de març fins al 16 de juny, a la Sala d’exposicions. L’horari és de dimarts a divendres de 10 h a 14 h i dissabte i diumenge de 16 h a 21 h. D’altra banda, l’exposició 100 anys de la Biblioteca del Cinema Delmiro de Caralt – Pilar de Quadras podreu visitar-la a partir del 6 de març, a l’Espai Delmiro de Caralt, davant de la Biblioteca del Cinema. L’horari és de dimarts a dijous de 10 h a 19 h i divendres de 10 h a 14 h. L’accés per visitar les exposicions és lliure, però si voleu obtenir més informació, podeu consultar la pàgina web de la Filmoteca de Catalunya

Data de publicació: Divendres, 01 març 2024
  • Comparteix