Tornar

Imatge del procés de construcció del Poble Espanyol, abans de la seva inauguració el 1929
Imatge del procés de construcció del Poble Espanyol, abans de la seva inauguració el 1929
Imatge del procés de construcció del Poble Espanyol, abans de la seva inauguració el 1929
Imatge de la recreació de la porta de la muralla d'Àvila, que dona accés al recinte

Viatge il·lustrat als orígens del Poble Espanyol

Una exposició de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona explica la recerca fotogràfica de monuments que es va fer el 1927 arreu de la península per fer-hi les recreacions a escala. 

El  Poble Espanyol es va construir amb motiu de l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929 i estava associat a la mostra L’art a Espanya que s’exhibia al Palau de Montjuïc. Per aquest motiu, el recinte monumental havia de ser una maqueta a escala real de l’arquitectura tradicional de diferents indrets de la península.

Els encarregats de seleccionar els edificis van ser els membres  de l’equip que dirigia l’enginyer, pintor i crític d’art Miquel Utrillo, i que estava format pel dibuixant Xavier Nogués i pels arquitectes Francesc Folguera i Ramon Reventós. Junts van recórrer en automòbil bona part de la geografia espanyola durant l’octubre i novembre de 1927 per identificar i documentar amb imatges i dibuixos les construccions que s’hi van acabar reproduint. Es tracta d’un compendi de 117 elements representatius de l’arquitectura romànica, gòtica, mudèjar, renaixentista i barroca que adopten una estructura urbana amb aparença de poble; amb la seva plaça major, els seus carrers, cases, palaus, esglésies, fonts i jardins.

Inicialment, el recinte havia de ser efímer, fet de fusta, però els seus valedors van fer veure els avantatges de la perdurabilitat. Gràcies a ells, avui és possible gaudir de la cultura i l’oci en un escenari que permet passejar per Còrdova, Besalú, Cangas de Onís, Medinaceli, Mallorca, Santiago de Compostel·la o Càceres sense sortir de Barcelona. I, també gràcies a ells, avui podem resseguir aquella aventura amb un nou exercici de síntesi, consistent a revisar el miler de negatius que es conserven a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona sobre el viatge, la construcció i la inauguració del complex per acabar triant-ne 96. A més de les còpies digitals ampliades, l’exposició Un viatge fotogràfic. La construcció del Poble Espanyol –comissariada per Sandra Moliner i Rafael Torrella– es completa amb material original com llibretes d’apunts, dibuixos i correspondència de l’època.

La visita a l'exposició està inclosa amb qualsevol modalitat d’entrada al Poble Espanyol. Podeu adquirir les entrades, a partir de 7 euros, en aquest enllaç.

Data de publicació: Dimecres, 27 Octubre 2021
  • Comparteix