Lupe
Gómez
Gómez
Poeta, narradora i periodista, va néixer a Fisteus, Curtis, a la província de la Corunya, l’any 1972. És llicenciada en Ciències de la Comunicació per la Universitat de Santiago de Compostela, ciutat on viu des de fa més de trenta anys. Va fer el batxillerat a l’Institut Zalaeta de la Corunya. Ha col·laborat amb els diaris El Correo Gallego, A Nosa Terra i Galicia Hoxe, en què va fer nombroses entrevistes, articles de premsa i crítiques literàries i teatrals, treballs que configuren un conjunt periodístic de gran transcendència cultural. Ha participat en nombrosos recitals. Ha publicat llibres de poesia com Pornografía (autoedició, 1995), Camuflaxe (Chan da Pólvora, 2017), Montaña Ioga (Espiral Maior, 2022) o Salón de Té (Xerais, 2023).
Ha estat traduïda al francès, a l’anglès, a l’alemany, al castellà, a l’eusquera i al portuguès. Algunes de les seves obres han estat traduïdes per ella mateixa, pels poetes Antón Lopo i Luz Pichel i per la traductora canadenca Erin Mouré. L’assaig Lupe Gómez: libre e estranxeira (Frank & Timme, 2013), en edició de Burghard Baltrusch, recull diversos estudis sobre la seva creació poètica. Ha obtingut premis com el Premi de la Crítica i els premis Miguel González Garcés, Rosalía de Castro, Manuel Leiras Pulpeiro, Fiz Vergara Vilariño i Manuel Lueiro Rey. L’any 2002 es publicava el llibre Querida Uxía, dirigit al públic infantil i juvenil. Com a dramaturga ha publicat les obres Diario dun bar (Laiovento, 2008) i Diálogos imposíbeis (Laiovento, 2010). Ha col·laborat amb els fotògrafs Emilio Araúxo i Javier Iglesias amb obres de poesia i fotografia en què es feia una reflexió sobre el món de l’entroido —el carnaval gallec— i sobre la violència de gènere.
És autora de la narració autobiogràfica Fisteus era un mundo (A Nosa Terra, 2001), del llibre de converses amb la poeta Luz Fandiño Luz e Lupe (autoedició, 2005), del diari Quero bailar (autoedició, 2006) i de l’epistolari Fosforescencias (Alvarellos, 2019). Publica uns contes a l’antologia del relat gallec actual Miño (Xerais, 2023) amb el títol O naufraxio das árbores. Fa poc que ha estat nomenada ambaixadora del municipi de Curtis. El seu darrer llibre publicat és Herbario da noite pecha (Elvira, 2024), amb el qual va guanyar la primera edició del premi Carlos Oroza en llengua gallega. Aquesta primavera apareixerà el seu poemari A pintora. Caixóns de auga malva, obra guanyadora del premi López Ardeiro
