Ciutats (més) humanes

Il·lustració: Olga Capdevila

Il·lustració: Olga Capdevila

Es preveu que l’any 2050 gairebé el 70 % de la població mundial viurà en zones urbanes. A l’estat espanyol aquest percentatge ja arriba al 80 %. Les ciutats del món ocupen només el 3 % de la superfície de la Terra, però són responsables del 60 al 80 % del consum d’energia i del 75 % de les emissions de carboni. El futur de la humanitat, doncs, es juga a les ciutats.

Al segle XXI Barcelona ha experimentat un boom migratori –entre el 2000 i el 2015 hi van arribar més d’un milió de persones, procedents d’altres països i també de la resta de Catalunya i d’Espanya. Davant d’aquesta realitat demogràfica, la ciutat ha de saber trobar nous equilibris que facin possibles unes condicions dignes de subsistència en els àmbits educatiu, sanitari, laboral, mediambiental i d’habitatge.

El futur de la ciutat s’ha de construir sobre tres pilars bàsics: la identitat, la cohesió i la sostenibilitat. En la convivència pacífica de múltiples identitats hi ha la clau de la cohesió. I ser capaços de generar una cohesió que afavoreixi la igualtat serà un requisit indispensable per garantir una ciutat sostenible.

És possible construir ciutats més humanes? Per respondre a aquesta pregunta diverses entitats socials i grups de reflexió van fer al mes de novembre un cicle de conferències, els temes de les quals resumim en articles dels mateixos ponents.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *