Un parc nou, una vida millor

  • Passejades per la Barcelona verda
  • Autors: Xavier Muniesa (textos) i Jordi Play (fotografies)
  • Ajuntament de Barcelona
  • Barcelona, 2014
  • 270 pàgines

Passejades per la Barcelona verda és més que una llista fotogràfica de parcs i jardins, i supera igualment el recull d’itineraris habitual en algunes guies turístiques. En realitat és una invitació a viure la ciutat, una eina per aproximar-se d’una altra manera al paisatge quotidià.

Al text de contraportada es posa l’accent en la descoberta i en el secret desvelat, i certament el llibre mostra alguns tresors amagats, fins i tot al ciutadà més inquiet; però allò que l’explica bé és la cura amb què es posa la lupa en allò menys excepcional, el dia a dia d’una ciutat que és molt més verda del que segurament tenim assumit.

Passejades per la Barcelona verda és, d’alguna manera, un intent de reconduir el relat de la ciutat i reivindicar-ne l’escala humana, present en els seus espais naturals. Les vint rutes escollides per Muniesa enfilen una ciutat variada, viva, on passen coses. És un encert haver defugit la temptació de fer només un retrat naturalista. Hi trobem, a banda de la informació relativa a la qualitat ambiental dels espais, molts apunts d’arquitectura, cultura, esports, tradicions, costums, tecnologia… L’obra ens proposa abaixar les revolucions per fruir millor d’un itinerari obert on trobem múltiples capes d’informació.

Xavier Muniesa aposta per una llengua ràpida, radiofònica fins i tot, que interpel·la directament el lector i li fa venir ganes de trepitjar ciutat. Parla de tu a tu i combina consells pràctics i informació d’utilitat amb una erudició molt digerible, que admet una lectura ràpida. Es nota que l’autor ha trepitjat cadascun dels espais relatats i que n’ha gaudit. El text detalla l’ús actual dels diversos espais i sobretot el lligam amb una ciutat que no para quieta: tenint en compte aquest compromís amb el present, es tracta, també, d’un retrat de la Barcelona d’avui.

Muniesa és un periodista especialitzat en rutes per Barcelona. Coautor d’uns altres dos llibres editats per l’Ajuntament (Barcelona hora màgica, escrit amb Eulàlia Iglesias, i Barcelona, ciutat de teatres, escrit amb Carme Tierz), va ser director de Time Out en els inicis de la revista, i durant un parell de temporades va elaborar l’espai De ruta amb Xavier Muniesa a COMRàdio.

L’aposta del fotògraf Jordi Play també és singular. Allò que fa interessant les seves fotos és la naturalitat, l’alegria amb què es mostren persones gaudint de la ciutat. Les fotos són d’una gran qualitat i estan preses amb una mirada neta, que defuig la sobreproducció i l’excés de filtres i tractament. Lliguen perfectament, doncs, amb el to que Muniesa vol donar al llibre.

Aquest s’estructura amb claredat i va reproduint la mateixa estructura a cada apartat, fet que en facilita la comprensió i en reforça el rol com a obra de consulta habitual i ràpida. A l’apartat “Informació pràctica” es fa un resum dels espais per visitar, detallant-ne els horaris i altres informacions d’interès. Potser s’hi troben a faltar mapes més grans i més interacció amb els recursos virtuals, com ara a través de codis QR.

Hi trobem vint rutes enclavades en set grans espais de ciutat. A través d’aquests itineraris anem transitant de la línia de mar a Collserola, passant per Montjuïc, Ciutat Vella i la Barcelona burgesa, sense deixar de banda la Barcelona nord, on el llibre reivindica amb encert el verd com a conquesta ciutadana. Un parc nou, una vida millor, se sintetitza en una de les rutes. Resum perfecte del conjunt de l’obra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *