Balenes i dofins a les nostres costes

Fa anys que Barcelona es va obrir al mar, però ara cal actualitzar aquesta connexió i fer entendre que al front marí hi ha uns valors naturals que són un actiu de la ciutat i els seus habitants.

Foto: C. Álbarez / SUBMON

Activitats de custòdia marina a l’espai Canyons del Maresme, on l’any 2009 SUBMON va iniciar, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, un projecte adreçat a promoure la participació i la implicació social en la protecció dels cetacis.
Foto: C. Álbarez / SUBMON

És igual si és un peix gros, un tauró, un dofí o una balena: l’arribada de qualsevol animal marí de certa mida a la costa desperta emocions que van de la curiositat a la por, passant per la desconeixença i la incredulitat. Continuen omplint diaris fets com ara que des de les golondrines es vegin dofins davant del port, que un paddle surfer albiri una balena a la platja de la Mar Bella o que un grup de dofins mulars es passegi entre els vaixells escola del Centre Municipal de Vela.

Els cetacis, dofins i balenes, aquells mamífers que des de fa cinquanta-cinc milions d’anys es continuen modificant per poder dur una vida totalment aquàtica, sempre desperten interès. La desconeixença no afecta només la gent de Barcelona; a la majoria de les grans metròpolis els ciutadans tenen més informació sobre les espècies de les llunyanes sabanes africanes que sobre la fauna marina que habita la mar on es banyen.

Barcelona s’encaixa entre dos rius, una serralada litoral i el mar Mediterrani.  Ambdós rius han millorat ambientalment en els darrers anys, mentre que Collserola ha anat agafant protagonisme i aportant valor natural a la ciutat, sobretot, per als seus ciutadans. Però això no ha passat amb el mar, que encara ha de perdre el seu rol únic, centrat en la sorra, el sol i el bany. Fa anys que Barcelona es va obrir al mar, però ara cal actualitzar aquesta connexió i fer entendre que encara hi ha valors naturals al front marí que cal considerar com a actius de la ciutat i dels seus habitants.

A la Mediterrània podem trobar vuit espècies de cetacis de manera regular: el dofí mular (Tursiops truncatus), el dofí llistat (Stenella coeruleoalba) i el dofí comú (Delphinus delphis), el cap d’olla gris (Grampus griseus) i el cap d’olla comú (Globicephala melas), la balena amb bec de Cuvier (Ziphius cavirostris) i el catxalot (Physeter macrocephalus), i també una balena, el rorqual comú (Balaenoptera physalus), que és el segon animal més gros del planeta després de la balena blava.

Una trentena d’exemplars d’aquestes espècies encallen o moren a les costes catalanes cada any. El front marí de Barcelona és, també, una zona per on passen encara molts d’aquests animals, ja sigui en moviments diaris i de curta distància per alimentar-se (dofins mulars i dofins llistats) o fent la migració estacional, com els rorquals comuns, que, segons la saviesa popular dels pescadors, comencen a aparèixer per Setmana Santa davant del Barcelonès i del Maresme per arribar, ja entrat l’estiu, al nord de la Mediterrània, on s’alimentaran. Val la pena recordar que, en diferent grau, tots els cetacis són espècies protegides i que hi ha vigent una normativa que regula específicament la manera d’apropar-s’hi (Reial decret 1727/2007).

Iniciatives en defensa dels cetacis

Hi ha dues grans iniciatives en marxa per difondre el coneixement d’aquestes espècies i canalitzar la participació ciutadana en la seva conservació.

Foto: SUBMON

Un cap d’olla comú saltant fora de l’aigua a l’àrea del cap de Creus.
Foto: SUBMON

Dofins Metropolitans va néixer l’any 2012 com a projecte conjunt de l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Barcelona i l’entitat SUBMON. El seu objectiu és recollir informació sobre la presència dels dofins i altres vertebrats marins al voltant de les costes de Barcelona, per usar-la en els àmbits de la comunicació i la divulgació ambiental i en diferents activitats de recerca de l’entitat.

D’altra banda, l’entorn marí de Barcelona forma part de l’espai de custòdia marina Canyons del Maresme, on l’any 2009 SUBMON va iniciar, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, un projecte per promoure la implicació social en la conservació i la protecció dels cetacis (dofins i balenes) de la zona. El fet que l’àrea es trobi dins de l’àmbit d’incidència de les comarques més poblades de Catalunya destaca encara més el seu paper com a reservori de biodiversitat marina en un espai periurbà.

Aquestes iniciatives pretenen configurar-se com a punts de trobada dels usuaris del medi marí que vulguin aportar i consultar informació d’albiraments a prop de la costa, per difondre el valor del nostre patrimoni natural marí i assenyalar la importància que encara puguem compartir les nostres costes amb aquests grans animals.

Manel Gazo

SUBMON – Serveis Ambientals Marins

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *