Radiografia de la salut mental dels barcelonins

Foto: Arianna Giménez

Foto: Arianna Giménez

El patiment i la malaltia mentals van incrementar la seva incidència entre la població barcelonina durant els anys 2011 i 2016, en relació amb períodes anteriors. El col·lectiu dels aturats i els sectors socials més desfavorits van resultar especialment vulnerables. Els problemes de salut mental també afecten més les dones.

A partir de les dades recollides en el Pla de Salut Mental de Barcelona 2016-2022 obtenim la següent imatge de la salut mental dels barcelonins. Entre 2011 i 2016 el patiment i la malaltia mentals van experimentat un repunt, sobretot en el cas dels homes d’entre divuit i seixanta-quatre anys, en què la prevalença va passar de l’11,5 % al 16,2 %. Tot i així, aquests problemes de salut continuen afectant més les dones, en què la prevalença va passar en aquest període del 16 % al 18,9 %. En aquesta franja d’edat, la prevalença de mala salut mental en les persones aturades és de més del 25 %, i també en les classes socials més desfavorides, amb una prevalença del 27,3 % entre els homes i del 31,3 % entre les dones. Pel que fa a la població major de seixanta-quatre anys, entre el 2011 i el 2016 la prevalença de mala salut mental va passar del 13,5 % al 17,6 % en homes i del 24,9 % al 23,8 % en dones.

Si ens centrem en dues de les franges d’edat considerades prioritàries pel Pla de Salut Mental, la infància i l’adolescència, un 42 % dels ingressos a urgències psiquiàtriques de l’Hospital Sant Joan de Déu que van tenir lloc l’any 2015 van ser per conductes autolesives, segons dades presentades en el VI Congrés Català de Salut Mental en la Infància i l’Adolescència, celebrat a CosmoCaixa el 2017. El 9,9 % van ser per conductes suïcides.

Un 34,4 % de les consultes i un 36,6 % dels diagnòstics sobre salut mental d’infants i adolescents són per motius de trastorn de la conducta. El 58 % dels trastorns mentals en general es desenvolupen en joves majors de dotze anys, seguits de la franja d’edat d’entre cinc i dotze anys, que suposa un 39 % d’aquests trastorns. Els nens d’entre zero i cinc anys només representen el 3 % dels casos. Fins al 30 % de la patologia mental en edat adulta està vinculada amb maltractaments, tant físics com psicològics, i abusos patits durant la infància.

Cristina Sáez

Periodista especialitzada en ciència

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *