Enterrament de la sardina a ritme de música Nova Orleans: ens unim a la riuada de veïns i veïnes en processó que porten la sardina des del Casal Mas Guinardó fins al Centre Cívic Guinardó. El pas, plataforma on es porta en processó la brillant sardina confeccionada per un grup de veïnes, és portejada per nens i nenes, que, amb les seves famílies han organitzat o s’han afegit a la celebració.
Yolanda Coll, directora del casal, explica que l’enterrament de la sardina a l’estil Nova Orleans és un acte amb una idiosincràsia singular, que a través del treball comunitari aconsegueix transformar un acte tradicional en una festa actualitzada. Amb la rua de carnaval, esdevinguda en els dies previs, són festes amb molta empenta comunitària: famílies, entitats i grups del barri preparen les celebracions amb molts mesos d’antelació i esmercen grans esforços tant en la creació de disfresses com en l’organització de les trobades i comitives.
L’enterrament de la sardina és una festa relativament nova al Guinardó. Fa quatre anys que se celebra, amb la participació veïnal i la complicitat entre dos equipaments del barri, que sovint fan activitats plegats, com ens explica Helena Velaure, veïna i mare de dues nenes que han ajudat a portar la sardina: “Ens encanten les activitats que fan en coordinació el casal i el centre cívic per celebrar les festes tradicionals. Enguany hi he portat ma mare i el meu nebot, que viuen a Gràcia”. L’Helena és una de les veïnes que utilitza el Casal Mas Guinardó per fer vida de barri i, a banda de les festes populars, també hi recull la seva cistella de verdures ecològiques i participa en l’associació MamaG; són només algunes de les activitats que organitza el casal.
Continuem amb la música de Nova Orleans, escoltant la banda de l’Escola Municipal de Música Can Fargues, que acompanya la sardina, i en arribar al centre cívic comença el concurs de Ploramorts. La Yolanda explica que és un concurs molt teatral on es busca fomentar la participació, ja que guanya qui plora més histriònicament i amb més sentiment. També hi ha un premi per al vestuari de dol “més autèntic”. Els premis són aportació de l’associació de comerciants Eix Montserrat i el Mercat del Guinardó, i la xocolata desfeta servida en acabar, del bar del centre cívic. És un clar exemple de l’acció comunitària que mobilitza i mou els barris de la ciutat.