Barcelona Cultura

Tornem a l'octubre

El circuit cultural als barris de tots els districtes de Barcelona. Entrada gratuïta

Cassette: A Documentary Mixtape

Cinema Documental Musical

Audiovisual

Qui sap què és una casset? Qui n’ha tingut una a les mans? Qui n’ha enregistrat una per entretenir un viatge, per regalar a un amic o per conquerir una nòvia? Qui sap que els bolígrafs eren una eina indispensable per tornar la cinta al seu lloc (o sigui, a dins de la casset) quan aquesta s’entestava a sortir-se’n i fer-se un embolic de dimensions interplanetàries?

Quants? Pocs. Molt pocs. I cada cop, menys.

Zack Taylor va tenir un ensurt el 2011 quan es va assabentar que l’Oxford English Dictionary pensava deixar fora de les seves pàgines la paraula cassette... “Com pot ser?”, van pensar ell i tants d’altres que van arribar a estimar la música gràcies a la casset, un invent de Lou Ottens que va llençar la marca Phillips a principis de la dècada dels setanta i que va convertir-se en objecte de desig per a tots els joves durant les dècades dels setanta, vuitanta i principis dels noranta (qui es recorda ja del walkman?), fins que va morir esclafada pel CD, que, paradoxalment, també va ser un invent de Lou Ottens.

El daltabaix que la notícia de la suposada mort de la casset va produir en Taylor va ser tan gran que va decidir enregistrar aquest documental, que té un dels seus pilars en una llarga entrevista amb Ottens, però que també recull els testimonis d’alguns músics que són qui són gràcies a les cassets: Henry Rollins (Black Flag), Thurston Moore (Sonic Youth) o Ian MacKaye (Minor Threat, Fugazi), entre d’altres. Amb ells, els més grans compartiren l’enyorança, mentre que els més joves descobriren les moltes possibilitats que aquest sistema oferia, el món d’eleccions que obria quan un premia simultàniament les tecles de “play” i “record” i enregistrava cassets que eren úniques, personals, intransferibles... moltes vegades, veritables obres mestres. I tots junts s’assabentaran que les cassets no estan encara mortes, que encara tenen el seu públic i els seus canals de venda fora del circuit tradicional, i que encara alguns grups utilitzen aquest format per comercialitzar els seus discos.

FITXA

Director: Zack Taylor. País: Alemanya, Holanda, Regne Unit i EUA. Any: 2016.

 

Cassette: A Documentary Mixtape - Trailer

 

Compartir

Altres esdeveniments:

Veure tots