De la ment a la màquina: Explorant les interfícies cerebrals BCI
Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB-UPC)
90
30
4t d'ESO
1r de Batxillerat
2n de Batxillerat

Dates a convenir del 30 de setembre de 2024 al 30 de maig de 2025, segons disponibilitat del professorat.
La investigació en interfícies cervell-ordinador (BCI) és un dels camps més fascinants en neurociència i enginyeria biomèdica. Els patrons d’activitat cerebral es poden mesurar, analitzar i classificar a través de sistemes basats en el tractament de senyals d’electroencefalografia (EEG). El processament i transformació d’aquests senyals generats pel nostre cervell en un senyal de control permet comunicar i controlar dispositius externs només amb el pensament. Entre altres moltes aplicacions, els sistemes BCI permeten ajudar a persones amb paràlisi cerebral o alguna altra discapacitat a interactuar amb l’entorn.
Aquesta activitat ofereix una introducció teòrica i pràctica a un camp emergent que té el potencial de restaurar funcions sensorials i motores perdudes, ajudant a millorar la qualitat de vida de moltes persones. Els objectius concrets van dirigits als següents conceptes:
1) Funcionament bàsic de la comunicació cerebral i com es transmet la informació.
2) Origen dels senyals EEG no invasius.
3) Fonaments dels sistemes BCI.
4) Experimentació amb dos sistemes BCI diferents, un controlat amb el parpelleig i l’altre mitjançant el potencial P300. Controlarem un joc amb el parpelleig i lletrejarem una paraula amb el pensament.
Reflexionar sobre les possibilitats i els reptes ètics d’aquesta tecnologia.
Professorat responsable: Alejandro Bachiller, Joan Francesc Alonso, Mònica Rojas i Sergio Romero, del Departament d'Enginyeria de Sistemes, Automàtica i Informàtica Industrial i del grup de recerca BIOart (Anàlisi de BIOsenyals per a la Rehabilitació i la Teràpia).
Més informació: activitatsdifusio.etseib@upc.edu
Objectius de Desenvolupament Sostenible

Dates disponibles
Del 30/09/2024 al 30/05/2025