Setmana del Cervell 2025: Esquizofrènia i envelliment accelerat: la neuroimatge com a eina per identificar canvis cerebrals (Projecte ENCLOSE-Age)

Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS)

Tipus

Xerrada

Setmana del Cervell

Durada

45

Places

100

Nivell

3r d'ESO

4t d'ESO

1r de Batxillerat

2n de Batxillerat

Títol: Esquizofrènia i envelliment accelerat: la neuroimatge com a eina per identificar canvis cerebrals (Projecte ENCLOSE-Age)

Descripció: Aquesta xerrada divulgativa oferirà una visió integral de l’esquizofrènia, des dels primers episodis fins a les fases cròniques de la malaltia. S’hi exploraran els factors de risc i protecció, els principals dominis afectats i l’ús d’eines de neuroimatge, cognitives i genètiques per a la seva caracterització, amb l’objectiu de millorar la comprensió i l’abordatge de la malaltia.

Ponents:

Carla Garcia: Graduada en Ciències Biomèdiques per la Universitat de Barcelona (UB), Màster en Neurociències (UB) i investigadora predoctoral al Dept. de Psicologia Mèdica de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut (UB). La seva principal línia de recerca se centra en l’estudi de les alteracions en la connectivitat cerebral i el seu impacte en el deteriorament cognitiu en diferents patologies com el Parkinson, l’esquizofrènia i la COVID-19, analitzant canvis estructurals i funcionals mitjançant neuroimatge.

M. Florencia Forte: Psicòloga clínica i investigadora predoctoral a la Unitat de Trastorns Bipolars i Depressius de l’Hospital Clínic de Barcelona - UB (FI22/00185). Coordinadora d’assaigs clínics a la Unitat d'Esquizofrènia. Llicenciada en Psicologia (Universidad del Aconcagua), Psicòloga Interna Resident a l’Hospital El Sauce, Diplomada en Psicoteràpia Psicoanalítica Focalitzada (Mendoza, Argentina) i Màster en Neurociències (UB). La seva tasca principal se centra en l’avaluació cognitiva, clínica i funcional de pacients amb un primer episodi de psicosi, així com en el seu abordatge, especialment en la rehabilitació cognitiva, funcional i la potenciació de la reserva cognitiva.

Gisela Mezquida: Professora Lectora Serra-Hunter al Dept. de Fonaments Clínics (Facultat de Medicina, UB) i psicòloga investigadora postdoctoral a la Unitat d'Esquizofrènia de l’Hospital Clínic de Barcelona / CIBERSAM / IDIBAPS. Llicenciada en Psicologia, Màster en Neurociències i Doctora en Medicina (UB). Coordinadora d’assaigs clínics a la Unitat d'Esquizofrènia. La seva tasca integra docència, pràctica clínica i recerca, amb un enfocament en les característiques clíniques i neurocognitives, l'estudi de biomarcadors i les interaccions gen-ambient en primers episodis psicòtics, amb especial èmfasi en els símptomes negatius de l’esquizofrènia.

La xerrada es durà a terme a la ciutat de Barcelona.

Objectius de desenvolupament sostenible

Dates disponibles

17/03/2025

Dll
Dm
Dc
Dj
Dv
Ds
Dg
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Disponible

Llista d'espera