Activitat

Can Mamella

Escola d’estiu de formació i recerca artística
6 juliol, 2023 - 09:30 a 14 juliol, 2023 - 20:00

Treballadores de Can Fabra a la casa bressol (s/d). Amics de la Fabra i Coats. Cortesia del Museu d’Història de Barcelona

Treballadores de Can Fabra a la casa bressol (s/d). Amics de la Fabra i Coats. Cortesia del Museu d’Història de Barcelona
Treballadores de Can Fabra a la casa bressol (s/d). Amics de la Fabra i Coats. Cortesia del Museu d’Història de Barcelona

Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani de Barcelona llança un programa per establir espais de diàleg i aprenentatge entorn de la pràctica artística i els seus llenguatges. Entenent l’aprenentatge com l’articulació del fer, de l’experiment i el pensament, i posant l’accent en l’intercanvi i el debat, el programa ofereix una sèrie de conferències i dos tallers amb artistes i teòrics de renom internacional.

Quan la fàbrica tèxtil estava en funcionament, tenia un sobrenom: Can Mamella. Entre que el 80 % del personal eren dones, que hi havia una «casa-cuna» per als seus infants on podien anar a alletar-los i que donava menjar a tot el barri, es deia que la Fabra i Coats era com un enorme pit que sempre rajava.

Amb aquesta idea, el Centre d’Art obre un espai d’intercanvi intergeneracional on es poden compartir i explorar conjuntament les línies discursives i les pràctiques dels i les artistes que configuren la programació de l’any.

Coincidint amb l’exposició de David Bestué, comissariada per Marta Sesé, la directora del centre, Joana Hurtado, els ha convidat a dissenyar i conduir plegats aquesta escola d’estiu, que tindrà com a punt de partida dos eixos conceptuals. D’una banda, atendre a una història afectiva de la ciutat, que respongui a una mirada crítica i a una lectura a contrapel de la història; i, de l’altra, proposar un pensament material travessat per qüestions lligades al temps: pot un objecte reunir diferents fragments del temps per retornar-nos una imatge o una idea concreta?

El 2020 vam inaugurar la nova programació parlant de les narratives no oficials i de la memòria situada. Llavors, la nostra intenció era qüestionar l’autoria, l’originalitat de l’obra i la suposada neutralitat de l’espai expositiu. Aquesta vegada ens en servim com a «matèria vibrant», que diria Jane Bennett, per reivindicar  l’agència material i la seva capacitat de crear i transformar imaginaris.  

 

PROGRAMA

Dijous 6 de juliol, de 16 a 20 h i divendres 7 de juliol, de 10 a 14 h
Taller amb Gian Maria Tosatti*

Divendres 7 de juliol
17 h. La llet de les fàbriques, presentació i conferència de Joana Hurtado Matheu
18 h. Ciutat de sorra, conferència de David Bestué
19 h. Posada en comú i en obert del taller amb Gian Maria Tosatti i participants

Dijous 13 i divendres 14 de juliol, de 10 a 14 h
Taller amb Rabih Mroué*

Divendres 14 de juliol
17 h. BARCELONA 1979-2023, conferència de Manolo Laguillo
18 h. Un quilo de sorra, conferència de Rocío Robles
19 h. Higo Mental #28 Barchinona superilla (Ricardo Pérez-Hita i Marta Sesé)

*En anglès, sense traducció.

 

A QUI VA DIRIGIT?

Programa dirigit a tothom que tingui interès en l’art i el pensament contemporanis.
Per als tallers, cal inscriure's indicant motivació i adjuntant un breu currículum amb enllaços.
Per a les conferències, podeu reservar servei de cangur per a infants a partir de 4 anys, de 16:30 a 19 h.
Inscripcions i reserves: activitats-centredart@bcn.cat

 

Amb el suport de: GREC Festival de Barcelona; Elisava, Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona; i la Universitat Oberta de Catalunya.

Amb la col·laboració de: Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona; el grau d’Arts i Disseny de l’Escola Massana; BAU Centre Universitari d’Arts i Disseny de Barcelona; i EINA, Centre Universitari de Disseny i Art de Barcelona (adscrit a la UAB).

Programació