SEQUÈNCIA #1 - Programa
'SEQÜÈNCIA #1' és un cicle d'activitats vinculat a la programació de la Fabra i Coats: Centre d'Art Contemporani de Barcelona, que aquest any ha girat entorn d'allò (para)cinematogràfic. A través de laboratoris, conferències i performances d’agents de diverses disciplines i geografies, 'SEQÜÈNCIA #1' proposa un marc de treball per aprofundir en el particular vincle performatiu que s'estableix entre els cossos i les imatges.
Davant de posicions alineades amb el règim escòpic dirigit a la producció i el consum d’objectes-cossos-imatges, SEQÜÈNCIA #1 recull treballs que afirmen la potència de les imatges com a actes o esdeveniments. El cicle ens proposa relacionar-nos amb la imatge com una pràctica, ja que aquesta "mai no és una cosa, un objecte inert, sinó una praxi en la qual dialoguen, es miren i es troben la imatge i el subjecte, mitjançada per un suport físic"*. El suport o matèria a 'SEQÜÈNCIA #1' són el cos o els cossos des dels quals emanen, i els que invoquen, les imatges i les seves agències.
El programa el conformen treballs que tenen un lligam amb la pràctica de la imatge abordat de maneres diferents, encara que, en tots, hi podem intuir una invitació translúcida i porosa que suggereix, obre, suspèn o, sobretot, imagina altres plans performatius per a l’esdevenir fascinat de les imatges, celebrant així que "del costat de la performativitat sembla que hi ha la força, la fuga, allò que és viu"**.
Es tracta d’una aproximació multifocal, un punt de partida per seguir pensant des de la pràctica i de manera contextual com ho anem fent moltxs artistes, pensadorxs i comissarixs. Donar voltes sobre l’eix, hiperventilar, forçar una melodia fins a estimular el nervi vague, la suggestió des del relat, l’equiparació. Fer-pensar amb el cos i els seus annexos com a primera tecnologia de registre i producció d’imatges. La paraula, el soroll, els sons, l’espai, el tacte o el moviment provoquen aquesta aparició d’imatges en una altra temporalitat, la de la seva formació titubejant que s’escapa a interpretació normativa. En aquest marc de tensió volem presentar els treballs i investigacions de Cris Celada, Ona Bros, Andrea Soto Calderón, Andrea González, Javi Álvarez, Lorea Alfaro, Olga Mesa, Alejandra Pombo Su, Carme Torrent i Emilio Tomé.
Les imatges que anuncien 'SEQÜÈNCIA #1' són registres d’una escena dissenyada amb tots els detalls, on els cossos ja no hi són però encara queda el seu rumor. Es tracta d’una obra de Martín Vitaliti que porta el títol de 'Para ser dos hay que ser diferentes' (2020), la qual ens remet, sens dubte, a la trobada imprescindible amb l’altre per a la configuració d’una comunitat sensible.
------
* Pérez Royo, Victoria. «Poéticas del tiempo expandido en el cine. La mirada fascinada como producto de la imagen translúcida». A: Pascale Peyraga; Marion Gautreau; Carmen Peña-Ardid; Kepa Sojo Gil (ed.). La imagen translúcida en los mundos hispánicos. Lió: Orbis Tertius, 2016, pp. 597-614.
**Fernández Polanco, Aurora. «Usos performativos de las imágenes», Re-visiones [en línia], núm. 2 (2012).
PROGRAMA
Dilluns 21 i dimarts 22
De 17 a 20 h. Cris Celada – Per a la construcció de futurs… millors?. Laboratori
Inscripcions fins al 19 de novembre.
Dimecres 23 i dijous 24
De 17 a 20 h. Ona Bros – Dolly (o de cossos, imatges i polítiques). Laboratori
Inscripcions fins al 19 de novembre.
Divendres 25:
18 h. Andrea Soto Calderón – Suspendre la imatge. Conferència
19 h. Andrea González – Una pel·lícula sense pel·lícula. Performance
20.30 h. Javi Álvarez – Secuencia: causé cine, su cine cae. Performance
Accés lliure fins a completar l'aforament
Dissabte 26:
18 h. Lorea Alfaro – una mica de plaer. Conferència
19 h. Olga Mesa – Pràctiques del (no) visible: el cos operador i la doble visió. Conferència
20.30 h. Alejandra Pombo Su – No sols animal. Performance
21 h. Carme Torrent – Moure’s sobre no res (100 focs horitzontals). Performance
Accés lliure fins a completar l'aforament
Dilluns 12 i dimarts 13 de desembre, de 17 a 20 h / dissabte 17 de desembre, de 16 a 19 h
Emilio Tomé – Home Cinema. Laboratori
Inscripcions fins al 8 de desembre.
Cal inscripció prèvia a l’adreça activitats-centredart@bcn.cat per a totes les activitats, excepte les dels dies 25 i 26 de novembre.
------
Fernando Gandasegui és artista, investigador i comissari en arts performatives. Actualment és el comissari del festival Domingo a La Casa Encendida, i codirigeix Teatron. Va ser coordinador i membre de l’equip de direcció artística de Teatro Pradillo a Madrid. Ha comissariat cicles per al Festival Punto de Vista, ha codirigit La Plaza en Verano de Matadero i ha dissenyat programes de residències i investigació al Centro Cultural de España a La Paz. Imparteix classes i tallers a institucions com Pedagogías Invisibles o Bar Yola. El seu treball artístic s’ha presentat en diverses institucions nacionals i internacionals, i forma part de la col·lecció del CA2M i de l’Archivo de Creadores de Matadero.
Marc Vives Muñoz (Barcelona, 1978) és artista, investigador, docent i productor. Es mou entre les arts visuals i les arts en viu, avesat a la performance i el treball espacial. Utilitza estratègies d’aprenentatge col·lectiva col·laborant amb altres artistxs i formant grups de recerca com Si CentroCentro fuera FueraFuera, lxsquecorrenporahí a Massana o Moure parets a EINA. També des de la gestió i l’acompanyament de processos artístics conduint el programa de residències de L’Estruch (Sabadell), formant part de l’equip comissarial a La Capella o engegant projectes com YProductions, Hamaca, Por La Vena o, actualment, GRAF.cat.
En l’apartat artístic, ha exposat el seu treball a Rogaland Kunstsenter (Stavanger, 2016), Redcat (Los Angeles, 2016), etHALL (Barcelona, 2018) i MACBA (Barcelona, 2021), i ha fet performances a CCEMx (Ciutat de Mèxic, 2020), Festival Grec (Barcelona, 2020) i La Casa Encendida (Madrid, 2021). Entre el 2002 i el 2012 va formar part del duet artístic Bestué-Vives.