Combat de negre i de gossos

  • Teatre
  • Tops del Grec 2023, El talent més nou

Bernard-Marie Koltès Direcció: Roberto Romei

La història d’un africà mort a mans del seu cap ens acara a l’opressió que ha estat motor del colonialisme i que encara és present a la nostra societat, on la violència que exercim ens obliga a viure en la por i en un exili permanent.

Som en un país indeterminat de l’Àfrica occidental, on un seguit de treballadors locals fan obres per encàrrec d’una empresa francesa. L’enginyer que controla els treballs, en Cal, mata un dels treballadors negres i intenta fer desaparèixer el seu cos llançant-lo a una claveguera. Però Alboury, un personatge misteriós en una penombra perpètua, reclama el cos del treballador i es nega a marxar sense haver obtingut el que demana. El mateix dia arribarà a les obres la Léone, una jove parisenca que és la nova companya de Horn, el vell cap d’obres, el qual ofereix a Alboury una indemnització per fer-lo marxar. Ell, però, és insubornable, i la seva actitud farà que els occidentals a càrrec de les obres planegin una solució dràstica al problema...

Bernard-Marie Koltès ens parla de colonialisme i opressió no només a l’Àfrica sinó també a la nostra societat, que sobreviu gràcies a treballadors explotats i oprimits. Nosaltres som els gossos que borden per tal de defensar el paradís occidental que hem construït, una illa de seguretat aparent que és representada per l’obra on passa l’acció. Vivim als marges, exiliats en una perifèria mental, a causa de la nostra incapacitat per obrir-nos i construir una llar que aculli i protegeixi tothom. Els personatges en escena representen els actors d’aquesta dinàmica d’opressió: la força bruta (Cal), el poder econòmic (Horn), una Léone que, com nosaltres mateixos, no s’embruta les mans però gaudeix dels beneficis que genera la dinàmica neocolonial, i Alboury, la veu de la consciència que posa la resta de personatges davant de les seves accions i que interpreta Ricard Boyle, actor català d’origen africà que també protagonitza en aquesta edició del Grec 2021 el muntatge Annobón.

El director Roberto Romei (Lehman Trilogy, al Grec 2016; Shenzhen significa infern, al Grec 2018; entre d’altres) dirigeix la posada en escena d’aquesta peça teatral, obra d’un dramaturg que constitueix un clàssic contemporani de la dramatúrgia europea. Koltès és autor d’unes creacions audaces en les quals utilitza un llenguatge poètic i directe, que combina amb estructures dramàtiques renovadores. Són seves peces tan conegudes com La nit just abans dels boscos o Roberto Zucco.

Una coproducció del Grec 2021 Festival de Barcelona, Teatre Tantarantana i Arsènic Creacions.

El divendres 9 de juliol, després de la funció, hi haurà un debat del cicle Debat Grec: “Creació, colonialitat i racisme” ​.

Fitxa artística

Autoria: Bernard-Marie Koltès Traducció: Sergi Belbel Direcció: Roberto Romei Interpretació: Pep Ambròs, Ricard Boyle, Meritxell Calvo, Manuel Dueso Espai escènic: Roger Orra Vestuari: Marta Rafa Espai sonor: Jordi Collet  Espai audiovisual: Lluís Miras Ajudantia de direcció: Laia Ricart, Oskar Garcia Il·lustració del cartell: Marc Torrecillas

Dates

  • Dates
  • Espai

    Teatre Tantarantana
    http://tantarantana.com

    Carrer Flors, 22, 08001 Barcelona

  • Durada
    95
  • Llenguatge
    Català
  • Preu
    21