El Grec, als Centres cívics: l’Àfrica que trobem a Barcelona

  • Activitats paral·leles

Els centres cívics barcelonins han treballat amb artistes afrodescendents de Catalunya i artistes de la diàspora africana en un seguit d’activitats i tallers de les disciplines més diverses. Comproveu l’empremta que deixen les cultures del continent a la ciutat.

Moda, cinema, les danses més modernes que es ballen a les ciutats africanes dels nostres dies: tot ho trobareu en un conjunt d’activitats que, en forma de projeccions, concerts, tallers, exhibicions i una mica de reflexió sobre temes com el colonialisme, aquests dies omplen els centres cívics de la ciutat.

Mabata Bata
Sessió de DJ + xerrada + projecció del film de Sol de Carvalho (Moçambic, 2018)
Centre Cívic Cotxeres Borrell
Dijous, 10 de juny, a les 18.00 h

Una sessió de la DJ Sarah Ardite, activista cultural, investigadora en sociologia de la música i experta en sons d’arrel negra (18.00 h), obre una activitat que continua amb una xerrada a càrrec de la llibreria La Panafricana (18.30 h) sobre l’autor moçambiquès Mia Couto. És l’autor que va escriure el conte en què es basa el film del director Sol de Carvalho que veurem a continuació (19.45 h) i que va ser premi de la primera edició del Festival Internacional de Cinemes Africans de Barcelona. A la pel·lícula, un jove pastor veu esclatar el seu bou preferit a causa d’una mina antipersona.

Desfent imaginaris racistes a través del kuduro i del coupé-décalé
Taller de danses urbanes
Centre Cívic Sant Andreu
Divendres, 18 de juny i 9 de juliol, a les 18.00 h

I si fem servir la dansa per desfer els imaginaris racistes? Ho podreu fer en un taller de danses urbanes de l’Àfrica subsahariana, uns afrobeats que, aquí, prenen la forma d’estils com el kuduro d’Angola i el coupé-décalé de Costa d’Ivori. Dansa i reflexió.

L’herència del colonialisme I
Work in progress, a càrrec de Montserrat Anguiano
Centre Cívic Sagrada Família
Dilluns, 28 de juny, durant tot el dia

Descolonitzem les nostres ments i els nostres cossos mitjançant l’art. Ens ho proposa una artista que utilitza la pintura per parlar-nos de la lluita feminista i antiracista. Veniu a veure com Montserrat Anguiano crea una obra d’art i compartiu amb ella les reflexions que us suggereix.

Africa Street Dance Connections
Dansa
Diversos artistes
Centre Cívic Sarrià
Dijous, 1 de juliol. 19 h

Un seguit de ballarins i ballarines d’ascendència africana parteixen de la rica tradició coreogràfica del continent per evolucionar, a partir de fusions i adaptacions, cap a les formes més actuals de les danses urbanes.

L’afro: oportunitats i dificultats en el món tèxtil
Conferència i taula rodona
Centre Cívic Vil·la Urània
Dijous, 1 de juliol. Horari per determinar

Una xerrada que ens permetrà conèixer a què es dediquen i com van començar diversos projectes tèxtils africans amb una forta incidència a Barcelona.

Jornada sobre creació contemporània d’arrel africana vinculada a les danses urbanes
Dansa
Oulouy, Ruth Prim i Sofia Mae
Centre Cívic Barceloneta
Divendres, 2 de juliol, a les 19.00 h

Com són les danses urbanes que es ballen a les ciutats africanes d’avui i com han nascut? Veureu creadors i creadores africans o afrodescendents interpretar dues coreografies: Black, una peça de vint minuts a càrrec d’Oulouy (un artista que aquest mes protagonitza, a la sala Hiroshima, la coreografia The very last northern white rhino) i Dos gardenias, una creació de prop de quinze minuts a càrrec de Ruth Prim i Sofia Mae. Després, hi haurà una taula rodona sobres danses urbanes.
Amb la col·laboració d'Africa Moment​​.

Àfrica a Barcelona: moda i disseny tèxtil
Rutes
Centre Cívic Joan Oliver "Pere Quart"
Divendres, 2 de juliol, a les 11 h (punt de trobada: Avinyó, 46) i dilluns, 5 de juliol, a les 17 h (punt de trobada: Calàbria, 142)

Una ruta per sentir-se africà a Barcelona. Visita presencial, guiada per Verónica Bosio Baita, a tres botigues amb un encant especial. Coneixerem de prop el seu projecte de negoci. 

DJ Owey
DJ set
Plaça de Can Basté
Dissabte, 3 de juliol. 20.30 h

Una DJ barcelonina d’ascendència africana repassa la rica herència musical del continent punxant estils que van des del dancehall i el reggae jamaicans fins a l’afrobeat de diverses zones d’Àfrica, passant per l’afrohouse, el trap, el soul, el funk, el house, l’R&B i el hip-hop.
No cal fer inscripció, però es prendran les dades dels i de les assistents a l'activitat.

Marga Mbande i Albert Casanova
Concert
Centre Cívic Torre Llobeta
Dissabte, 3 de juliol, a les 21 h

Marga Mbande, una cantant catalana amb les arrels a l’Àfrica, i el guitarrista Albert Casanova, un català d’arrels caribenyes, interpreten cançons pròpies, però també versions de música africana i temes de reggae i soul.

Taller de percussió i dansa malinke
Taller-audició
Centre Cívic Can Verdaguer
Dissabte, 3 de juliol. Horari per determinar

Com aprendre i divertir-se a la vegada? Ho descobrireu en un taller-audició de percussió per a nens i nenes d’entre 3 i 5 anys durant el qual ens endinsarem en la cultura malinke, o mandinga, mitjançant la dansa i instruments de percussió com el djembé. Escolteu com sonen el balàfon o el kamele ngoni, deixeu que us ensenyin com s’alternen veu i percussió en els ritmes i cants tradicionals de l’Àfrica occidental... i veniu a ballar en rotllana!

L’herència del colonialisme II
Performance visual i plàstica, a càrrec de Montserrat Anguiano
Centre Cívic Parc Sandaru
Dimecres, 7 de juliol, a les 19.00 h

El procés d’alliberament de la dona negra, explicat en un seguit d’escenes teatrals articulades mitjançant la pintura corporal o body art. Pintura, poesia, dansa, música i audiovisuals, en un homenatge artístic a la lluita feminista i antiracista.

Gnawa afrojazz
Concert
Centre Cívic Bon Pastor
Divendres, 9 de juliol, a les 19.00 h.

Concert de música gnawa, un ritme folklòric propi del Marroc i nascut de la música mística musulmana d’origen subsaharià, barrejada amb ritmes d’afrojazz.

Oda a Negrura!
Creació audiovisual i performativa, a càrrec de Micaela Mahi Cuyami
Centre Cívic Pati Llimona
Dimecres, 14 de juliol. Horari per determinar

Una posada en escena de relats en prosa poètica que s’acompanyen d’imatges de Guinea i quadres i dibuixos, en una reflexió sobre l’entorn, la diàspora, el colonialisme i les migracions, i, a continuació, un recital poètic amb performance sobre temes com la precarietat laboral, l’exclusió social, la identitat o l’amor.

Cant africà

Taller de cant, amb Momi Maiga
Casa Orlandai
Dimecres, 14 de juliol, a les 17.30 h.

El músic, cantant i compositor senegalès Momi Maiga i l’etnomusicòloga Núria Domènech dirigeixen una proposta que es basa en cançons tradicionals mandinga. Us parlaran de la importància de la tradició oral a l’Àfrica occidental i sobre l’antic Imperi mandé, o mandinga, que ocupava aquesta zona del continent.

 

Dates

  • Calendari
    Del 10 de juny al 15 de juliol
  • Espai

    Centres Cívics de la ciutat

  • Preu
    Activitats gratuïtes