La motxilla de l’Ada

  • Teatre
  • En família

Teatre al detall

No estem acostumats a considerar la valentia com una qualitat de la canalla, en general, ni de les nenes, en particular. I això? La història de l’Ada, una nena trans, tanca una trilogia dedicada, precisament, a les nenes valentes.

La identitat sexual té més a veure amb els òrgans sexuals que tenim entre les cames o amb allò que tenim al cap? S’ho han preguntat els membres de la companyia Teatre al detall en imaginar una nova història (la tercera) protagonitzada per uns personatges femenins i, més concretament, per nenes capaces de vèncer les seves pors. La protagonista d’aquesta ficció basada en molts casos reals ho és força, de valenta. Quan va néixer es deia Adam i des de ben petit sentia que la motxilla invisible que duia (aquella que tots i totes portem i que anem carregant al llarg de la vida) li pesava massa. Cada condemna a la manera com se sentia, cada crítica a allò que li agradava, a les coses amb les quals se sentia identificada, afegia més pes a la motxilla. I ja no podia més. Somiava que era una nena i se sentia feliç, lleugera i lliure. Així que un dia va decidir “perdre la motxilla” i, amb la motxilla, també va perdre l’“m” del seu nom i l’“m” de masculí... i es va convertir en l’Ada.

La motxilla de lAda tanca una trilogia escènica i musical dedicada a les “nenes valentes”. Va començar amb LEndrapasomnis, en què una nena de nom Dormissona aconseguia vèncer les pors que li feien perdre el son i va continuar amb La nena dels pardals, un relat inspirat en un episodi de la història recent de la Xina en el qual una altra nena, la Ming Li, s’enfrontava a les lleis d’un dictador i ens mostrava la saviesa innata dels infants en salvar uns pardals injustament acusats de malmetre les collites. Totes dues han estat propostes amb un gran èxit. De fet, LEndrapasomnis (2014) va ser Premi de la Crítica al millor espectacle per a públic familiar i La nena dels pardals (2017) va tenir dues candidatures als premis Max i es va endur el Premi de la Crítica i el Butaca al millor espectacle per a públic familiar, a més del premi de la Mostra Igualada i el premi Enderrock de la Crítica al millor disc per a públic infantil i familiar.

 Una coproducció del Grec 2021 Festival de Barcelona i Teatre al detall

Fitxa artística

Autoria: Jordi Palet Direcció i coreografia: Joan M. Segura Bernadas Escenografia i vestuari: Víctor Peralta Composició i interpretació musical: La Tresca i la Verdesca (Jordi López, Toni López, Claudi Llobet) Interpretació: Xavi Idàñez, Txell Botey Disseny de la il·luminació: Yuri Plana Il·lustracions: Adolfo Serra Tractament digital de les il·lustracions i disseny de vídeo: Xavi Chamarro Producció: Teatre al Detall

Dates

  • Dates
  • Espai

    saT! - Sant Andreu Teatre
    http://www.sat-teatre.cat

    Neopàtria, 54

  • Durada
    70
  • Llenguatge
    Català
  • Preu
    12