Trio Da Kali

  • Música
  • Tops del Grec 2023, El talent més nou

L’experiència barcelonina

Un grup de griots, músics i narradors d’històries del sud de Mali, barregen cultura i tradicions africanes amb els talents de músics locals afrodescendents per oferir un espectacle únic, especialment creat per a l’ocasió.

Per poc que hàgiu tingut algun contacte amb la cultura africana, ja haureu sentit a parlar dels griots, dipositaris de la tradició oral del poble mandinga, present en diversos països africans, que habitualment transmeten per via familiar un repertori de músiques, cançons i històries tradicionals. Els tres integrants del Trio Da Kali pertanyen a llargues dinasties de griots que, un dia, van coincidir a Londres i van formar una mena de supergrup a iniciativa de l’etnomusicòloga i doctora per la Universitat de Londres Lucy Durán, i amb el patrocini de la Fundació per a les Iniciatives Musicals de la família Agakan. Així va néixer el Trio Da Kali que, en el seu treball discogràfic de debut, Ladilikan, va protagonitzar una aposta sorprenent enregistrant amb el Kronos Quartet, un quartet de corda amb una àmplia reputació que passa per ser un dels més atrevits del seu gènere. Potser els recordareu del Grec 1990 o de l’espectacular concert d’obertura del Grec 2019.

Ara el Trio Da Kali i Lucy Durán, una experta en projectes que involucren músics tradicionals de tot el món en el que ella mateixa defineix com una "reimaginació col·laborativa de patrimonis musicals", porten a Barcelona un espectacle únic que es basa en la música popular de l’oest d’Àfrica i que ha estat creat per a l’ocasió amb músics de la ciutat. El trio actuarà amb el Martín Meléndez String Quartet, un innovador quartet de corda barceloní que ens acosta a l’esperit agosarat de Kronos Quartet i que lidera el músic cubà Martín Meléndez, violoncel·lista establert a la ciutat. Amb el Trio Da Kali i el Martín Meléndez String Quartet, pujaran a l’escenari grans artistes que formen part de l’escena musical barcelonina, però que tenen origen africà o afroamericà, com la cantant Nakany Kanté, una artista amb les arrels a Guinea Conakry que s’ha convertit en una figura de l’afropop mandinga amb prestigi internacional; la cantant sahrauí Aziza Brahim, vocalista excepcional i lluitadora incansable pels drets del seu poble que barreja sons del nord i del sud en la seva música; el bateria i percussionista de Banyoles Nan Mercader, gran especialista en flamenc, salsa i rumba, entre altres ritmes, i el guitarrista de Bahia Jurandir Santana, un geni de la música brasilera, el jazz i els sons d’arrel africana que ja fa anys que és un element imprescindible en l’escena musical de la capital catalana.

Serà tota una immersió barcelonina per al Trio Da Kali, ja que la formació farà una residència artística a Fabra i Coats: Fàbrica de creació durant la qual treballarà amb músics locals per tal de mostrar al públic de la ciutat la millor música mandinga hibridada amb talents locals i sempre sota la direcció de Lucy Durán. Pareu esment a aquesta etnomusicòloga, perquè ens oferirà durant el festival una xerrada sobre la seva experiència com a productora musical i muntarà un workshop participatiu per a tots els públics, molt adreçat als nens i nenes, a més d’alguns assajos oberts al públic.

Una coproducció del Grec 2021 Festival de Barcelona, Slow Walk Music i L’Impresa Management.

Amb la col·laboració de Fabra i Coats: Fàbrica de creació.

Fitxa artística

Concepte: Javi Zarco Direcció: Lucy Durán Direcció musical del Trio Da Kali: Lassana Diabaté Trio Da Kali: Hawa Kassé Mady Diabaté (veu), Mamadou Kouyaté (ngoni), Lassana Diabaté (balàfon) Músics convidats: Nakany Kanté, Aziza Brahim, Jurandir Santana, Nan Mercader Quartet de corda: Martín Meléndez String Quartet Direcció tècnica: Fernando Redondo “Dinky”, Aaron Feder Fotografia: Colin U'Ren

Video

Dates

  • Dates
  • Espai

    Teatre Grec
    http://barcelona.cat/grec

    Passeig de Santa Madrona, 36, 08038 Barcelona, Espanya

  • Preu
    25