Urban nature

  • Escena híbrida

Rimini Protokoll

Com es viu, com es treballa i com es protesta en una gran ciutat? Ho podreu comprovar assumint la personalitat d’algú altre en una instal·lació performativa en la qual tindreu un paper destacat.

I si poguéssiu entrar en una pel·lícula, passejar-vos-hi i, més i tot, interpretar durant una estona un dels papers? Una cosa semblant és el que us proposa la instal·lació interactiva que, per parlar-vos d’economies i ecosistemes urbans, ens planteja el col·lectiu teatral alemany Rimini Protokoll. Ells, que des de l’any 2000 expandeixen els límits del teatre, han creat una experiència que té tant d’exposició com de muntatge escènic. Com a protagonistes, les ciutats, aquestes grans aglomeracions on es calcula que l’any 2050 ja hi viurà el 68 per cent de la població mundial. La indústria ha desaparegut d’aquestes grans urbs, on els serveis, majoritàriament de caràcter digital, i l’especulació immobiliària són avui les fonts principals de riquesa. Les ciutats són, també, l’escenari ideal per reflexionar sobre els extrems de la societat. Quina és la densitat màxima de població tolerable en un centre urbà? Quin és el grau màxim de desigualtat que podem suportar? Com aconseguim viure com una comunitat? Durant la visita a aquesta instal·lació, adoptareu diferents papers: un nen, un advocat especialitzat en tecnologia i el sector digital, una jove dona sense llar, un professor universitari i un treballador o treballadora de l’economia submergida... I és que, aquí, cada visitant és un actor per a la resta i està convidat a intercanviar-se els rols, a adquirir una experiència inesperada o a viure en primera persona una biografia aliena.

Si en un teatre el públic resta assegut mentre l’acció transcorre davant dels seus ulls i en una exposició es desplaça per veure unes obres penjades a la paret, en aquesta experiència es combinen totes dues formes de participació i, mentre uns espectadors visiten l’espai de manera individual i adopten un paper actiu fent servir una tauleta portàtil, d’altres entren en grup i veuen la resta de visitants com si fossin actors. Tothom, però, s’observa mútuament i descobrirà en fer-ho com les diverses posicions depenen l’una de l’altra i quin és el grau de llibertat d’acció que té cadascun.   

Han imaginat aquesta barreja d’exposició artística i performance Helgard Haug, Stefan Kaegi i Daniel Wetzel, els creadors del col·lectiu Rimini Protokoll, que aquest cop col·laboren amb l’escenògraf Dominic Huber. Sempre fascinats per les noves tecnologies i la globalització, parlen de realitats quotidianes, treballen amb persones expertes i porten el teatre molt més enllà dels murs que el limiten. És així com han obtingut premis tan destacats com un Lleó d’Argent a la Biennal de Venècia de l’any 2011.

Una coproducció del Grec 2021 Festival de Barcelona, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Rimini Apparat, Kunsthalle Mannheim i Nationaltheater Mannheim.

Finançat per la Fundació Federal Cultural Alemanya, el comissionat de Cultura i Mitjans del Govern Federal i el Departament del Senat per a la Cultura i Europa.

En col·laboració amb Mediapro, Institut del Teatre i Universitat Pompeu Fabra - UPF.

És recomanable comprar l'entrada amb antelació.
Cal arribar 10-15 minuts abans que comenci la sessió.
No es pot accedir a la sala una vegada iniciada la sessió.
Instal·lació no recomanat per a menors de 18 anys. Els menors poden visitar-la acompanyats d'adults

 

Fitxa artística

Concepte, text i direcció: Helgard Haug, Stefan Kaegi, Daniel Wetzel Escenografia i concepte: Dominic Huber

Video

Dates

  • Calendari
    Del 2 de juliol al 19 de setembre. De dimarts a divendres, de 15 a 20 h. Dissabtes i diumenges, d’11 a 20 h
  • Espai

    CCCB
    http://www.cccb.org

    Carrer de Montalegre, 5, 08001 Barcelona, Espanya

  • Durada
    75
  • Llenguatge
    Català, castellà i anglès, català, castellà, anglès, àrab (amb subtítols i veu en off traduïts al català, castellà i anglès)
  • Preu
    7