Agenda 25N als barris i districtes

Consulteu les activitats previstes als barris i districtes de Barcelona amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones.

16/11/2023 17:09 h

Ajuntament de Barcelona

Equipaments i entitats de la ciutat s’afegeixen a la jornada reivindicativa del 25N amb una programació especial durant el mes de novembre. La majoria de les activitats són gratuïtes, però també n’hi ha de pagament i moltes requereixen inscripció prèvia.

Ciutat Vella

L’acte central tindrà lloc davant del Centre Cívic de la Barceloneta el mateix 25 de novembre, a partir de les 12.00 hores. El veïnat podrà gaudir d’un extracte d’Etéreas, la peça de dansa contemporània i danses urbanes de la Cia. Kiko López. A continuació es difondrà un recull de dades quantitatives i qualitatives del barri, que evidencien la feminització de la pobresa, arran de l’acompanyament a veïnes del casal comunitari i el Punt d’Informació i Orientació Laboral (PIOL). A les 12.30 hores es preveu que es llegeixi el manifest i es faci un minut de silenci en record de les dones assassinades.

Els equipaments i les entitats del barri s’afegeixen a l’antimasclisme amb un reguitzell d’activitats. Consulteu el detall de la programació.

L’Eixample

Enguany, l’acte central del 25N a l’Eixample tindrà lloc el divendres 24 de novembre al barri de la Dreta de l’Eixample. Començarà a les 17.30 hores a la Sala de Plens de la seu del Districte, on es faran els parlaments institucionals i el Consell de les Dones de l’Eixample llegirà el manifest. A més, es podrà gaudir d’una actuació musical a càrrec de l’alumnat del Conservatori Municipal de Música i la façana de la seu s’il·luminarà de color lila. A continuació, a les 18.45 hores, s’inaugurarà l’exposició “Eixamplem identitats”, al Mercat de la Concepció, una mostra de les creacions artístiques en prevenció de les violències masclistes fetes per l’alumnat de centres educatius de la Xarxa d’Escoles per la Igualtat i la Diversitat de l’Eixample.

A més, les entitats i els equipaments de l’Eixample ofereixen una àmplia programació. Consulteu-ne totes les activitats i participeu-hi!

Sants-Montjuïc

La programació del districte de Sants-Montjuïc inclou més de vint activitats durant tot el mes. L’acte central consistirà en un espectacle de denúncia titulat Dones sense veu, sobre les violències viscudes per dones grans al llarg de la vida. Tindrà lloc el dijous 23 de novembre, a les 18.30 hores, al Saló de Plens de la seu del Districte.

A més, en tots els barris del districte les entitats ofereixen una programació variada, amb cinefòrums, xerrades, tallers de sensibilització o teatre, entre d’altres.

Les Corts

El districte de les Corts presentarà una desena d’activitats amb motiu del 25N. Destaca l’acte central, el divendres 24, a les 18.00 hores. S’han organitzat cinc marxes simultànies, amb cinc punts de sortida diferents, contra les violències masclistes.

A més, la Taula de Dones de les Corts, els centres cívics, el Museu de Ciències Naturals, les biblioteques i els espais joves organitzen exposicions, xerrades, projeccions de pel·lícules i diverses expressions artístiques. Consulteu totes les activitats.

Sarrià – Sant Gervasi

L’acte central de Sarrià – Sant Gervasi serà el recital This Poem is Not Consent, conduït per la poeta barcelonina Sònia Moll: una lectura amb el puny alçat per donar veu a la lluita quotidiana. Tindrà lloc el divendres 24 de novembre, a les 19.30 hores, al Centre Cívic Pere Pruna.

A més, la programació del 25N de Sarrià – Sant Gervasi recorre els equipaments del districte. Al Centre Cívic Casa Orlandai es pot visitar l’exposició “Sobreviure als camps de maduixes” i a l’Espai Jove Casa Sagnier s’han programat tallers per a joves, un concert reivindicatiu, una jornada d’acció transfeminista i un cinefòrum. El Centre Cívic Vallvidrera – Vázquez Montalbán també s’hi afegeix amb una exposició, una xerrada sobre les violències de gènere i el taller “Desmuntant estereotips” i el Centre Cívic Vil·la Florida ofereix un taller teoricopràctic, de pagament, de defensa personal pensat per a dones.

Gràcia

Gràcia organitza, el 24 de novembre, un seguit d’actuacions musicals a la plaça de la Virreina, a partir de les 19.00 hores: dansa jazz amb Kdansa; trobada musical “Estimar és de valents”, amb la cantautora Laura Socaixina i la poeta Olza Olzeta, i concert de la cantautora Alba Luz. A més, la Comissió Feminista dels Castellers de la Vila de Gràcia llegirà el manifest.

Però la programació d’activitats és molt més extensa. El 24 de novembre l’Ateneu de Fabricació de Gràcia organitza una activitat per elaborar cartells inclusius amb cartró reciclat i talladora làser. Can Carol també ofereix un taller de pancartes per preparar-se per a les manifestacions, així com una xerrada sobre el paper de les dones a la revolta de l’Iran, i la III Jornada de Feminismes Interseccionals. El Centre Cívic El Coll s’afegeix als tallers per elaborar pancartes i organitza també una xerrada taller sobre autodefensa.

Horta-Guinardó

Un taller d’autodefensa, xerrades sobre feminisme o exposicions són algunes de les activitats programades per equipaments i associacions al districte d’Horta-Guinardó. L’acte central tindrà lloc, un any més, al jardí de la Biblioteca Horta – Can Mariner, el divendres 24 de novembre, a les 17.45 hores.

Nou Barris

Com a la resta de districtes, a Nou Barris l’acte central habitual del 25N conviu amb altres propostes que volen conscienciar la societat per combatre aquesta xacra. A l’acte, organitzat per la Taula de Feminismes de Nou Barris a l’Ateneu La Bòbila, es llegirà un manifest contra la violència vers les dones i es projectarà un fragment del documental Descendents, amb una taula rodona i una dinàmica per acompanyar les persones participants a identificar les violències masclistes que han viscut. Culminarà amb la marxa “Ens volem vives!” i una batucada, als voltants de la plaça de Sóller. Tot plegat tindrà lloc el divendres 24 de novembre, a partir de les 18.00 hores.

Nou Barris també ofereix una programació temàtica del 25N en equipaments de tots els barris, amb més d’una trentena d’activitats.

Sant Andreu

L’acte central del 25N a Sant Andreu serà el 23 de novembre, a les 19.00 hores, entre la plaça de la Trinitat i l’olivera de la biblioteca. Després dels parlaments institucionals, el veïnat podrà gaudir de l’actuació de dansa de Bollywood per denunciar la violència contra les dones. També es llegirà un manifest i hi haurà un concert de la Coral Performance Metoo i s’encendran espelmes al voltant de l’olivera.

Al llarg de tot el mes els centres cívics i els casals de barri, així com les biblioteques, els casals de joves i de gent gran i altres entitats, ofereixen activitats variades per a totes les edats relacionades amb la lluita contra les violències masclistes.

Sant Martí

El dimarts 21 de novembre, a les 18.00 hores, a la sala d’actes de la seu del Districte, Sant Martí organitza “Posa’t al seu lloc”, un acte inspirat en l’exposició “Dones supervivents”. S’hi projectarà el documental Tres històries lliures de masclisme, que donarà pas a una lectura dramatitzada, un debat i una actuació musical.

Equipaments i entitats del territori han sumat forces per donar visibilitat al 25N a través d’una trentena d’activitats, entre exposicions, xerrades, tallers i espectacles, que promouen la lluita feminista, la convivència i el respecte a la diversitat. Les organitzen diversos casals de barri (Maresme, Espai Antoni Miró Peris, la Llacuna i la Verneda), centres cívics (Parc Sandaru, Sant Martí, Can Felipa i el Besòs i el Maresme), casals de gent gran (Verneda Alta, Quatre Cantons i Taulat – Can Saladrigas), el Casal Ca l’Isidret i el Casal de Joves del Clot – Camp de l’Arpa.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades