A punt el dispositiu per començar les obres de la nova Rambla

Aquest dimarts, 28 de maig, començaran diversos treballs previs a la Rambla per garantir la mobilitat a la zona mentre durin les obres. Serà el pas previ a l’inici formal de les obres, previst per a mitjan mes de juny, moment en què començarà la gran transformació del passeig més emblemàtic de la ciutat.

27/05/2024 18:42 h

Ecologia Urbana

A partir d’aquest dimarts la ciutadania ja podrà veure algunes petites actuacions a la Rambla per preparar la mobilitat provisional al passeig durant aquests primers mesos d’obres. En concret, s’habilitaran diversos passos provisionals de vehicles a la mateixa Rambla per a l’accés i la sortida del veïnat del Gòtic i per garantir el pas dels vehicles d’emergències i la distribució de mercaderies (DUM). Estaran situats a Portaferrissa-Carme, pla de l’Ós, Ferran, Colom (accés a la plaça Reial) i Escudellers. En aquests punts, i a mesura que sigui necessari, es demolirà el paviment del passeig central i se’n col·locarà un de diferent per distingir les zones de pas de vianants i de vehicles.

Així, els vehicles podran utilitzar aquests espais per sortir del barri Gòtic i pujar per la Rambla en direcció a la plaça de Catalunya (sentit muntanya), un recorregut que es farà per l’actual sentit de baixada. Durant les obres no hi haurà circulació en sentit mar, un fet que obligarà a modificar les línies de bus V13 i 59 i el bus nocturn N9. La línia 59 continuarà pujant per la Rambla durant les obres per la calçada de la banda Raval, però per baixar circularà per la Via Laietana. La línia V13 i el bus nocturn N9, en canvi, tindran l’origen i el final a la plaça de Catalunya.

Primera fase: vorera i calçada del Gòtic

La primera fase de les obres, que començarà a mitjan juny, afectarà la vorera i la calçada del barri Gòtic, per on no es podrà circular. Tot i això, els treballs s’aniran fent en trams acotats d’uns 50 metres aproximadament. D’aquesta manera no s’interromprà l’accés a habitatges, aparcaments ni comerços, el trànsit de vehicles de serveis ni d’emergència, la distribució urbana de mercaderies ni el servei de metro.

Els primers trams afectats a partir de mitjan juny seran entre la plaça de Catalunya i el carrer de Santa Anna i entre el carrer de la Boqueria i el carrer de Colom.

Tres fases d’obres fins al 2027 i un gran dispositiu d’informació

Aquesta primera fase de les obres a la vorera i la calçada del Gòtic durarà uns deu mesos. Un cop s’acabin, començarà la segona fase, i els treballs es traslladaran a la banda del Raval, on també es faran obres durant deu mesos més. Un cop enllestides les obres a banda i banda, la tercera fase actuarà directament sobre el passeig central, on els operaris treballaran durant dotze mesos més.

Durant totes les obres, l’Ajuntament donarà la màxima informació possible a la ciutadania. Aquest dilluns ja s’ha celebrat una primera sessió informativa adreçada al veïnat i els comerciants dels entorns. I durant aquesta setmana es desplegarà un nombrós equip d’informadors per la Rambla i els carrers de la zona que explicaran les primeres afectacions de les obres a un miler de comerços del Raval i el Gòtic.

A més, a partir del 15 de juny es posarà en marxa l’Espai Rambla, un punt d’atenció permanent als baixos del Palau de la Virreina, on es podran fer consultes sobre les obres i conèixer-ne tots els detalls en una exposició permanent.

La nova Rambla serà el 2027 un passeig més confortable, verd, amable, cultural i amb més espai per als vianants. Es reduirà l’espai destinat als vehicles i se’n donarà més als vianants, que seran els grans protagonistes de la nova Rambla. A més, al llarg de tota la Rambla es crearan tres grans places (espais majors) en tres de les cruïlles més singulars: l’Espai Betlem-Moja, el pla de la Boqueria i el pla del Teatre. La primera mostra de la nova Rambla es podrà gaudir en el tram que ja està en obres, entre Colom i Santa Madrona, que s’acabarà aquest estiu.

Més informació

Etiquetes associades a la notícia