Acord del Govern, ERC i J×Cat per afegir un recàrrec a la taxa turística
El Ple ha aprovat la proposició del Grup Municipal d’ERC per demanar una modificació de l’impost sobre les estades en establiments turístics que permeti afegir-hi un recàrrec que gravi les pernoctacions als establiments de la ciutat i també els desembarcaments de creuers.
El recàrrec acordat pot variar segons la ubicació de l’establiment i l’època de l’any, i inicialment es planteja que sigui de 0, 2 o 4 euros per pernoctació o desembarcament. El cent per cent del que es recapti amb aquest recàrrec serà gestionat directament per l’Ajuntament i es destinarà al control dels habitatges d’ús turísitc (HUT) il·legals i a impulsar mesures de compensació de l’impacte del turisme als barris.
L’acord del Ple s’enviarà a la Generalitat, l’òrgan competent per modificar l’impost a fi que prevegi afegir aquest recàrrec especial a les pernoctacions als allotjaments reglats de la ciutat i també als desembarcaments de creuers.
Què és l’IEET?
L’impost d’estades en establiments turístics (IEET) és una taxa que les persones que s’allotgen en hotels, apartaments i altres tipus d’allotjaments turístics reglats paguen durant la seva estada. Es tracta d’una taxa autonòmica i una part de l’import recaptat es redistribueix als municipis perquè l’administrin.
Des del 2017 Barcelona gestiona el 50% de la recaptació de l’impost a la ciutat. Fins al 2017 el percentatge que rebia la ciutat era del 34%. Pràcticament tota la recaptació es dedica a sufragar les despeses del Pla de convivència i el bon veïnatge a l’espai públic, que equilibra l’impacte que el turisme té en la ciutadania, i els agents de visualització dels habitatges d’ús turístic no reglat.
Altres proposicions dels grups municipals
Al marge de la proposició d’ERC, al Ple d’avui s’han debatut les proposicions següents:
Junts per Catalunya ha instat a impulsar un grup de treball amb les associacions de motociclistes per facilitar la transició elèctrica de les 125.000 motocicletes de la ciutat de cara a l’entrada en vigor de la zona de baixes emissions. La proposta s’ha aprovat per unanimitat.
Ciutadans ha demanat que s’introdueixin les aportacions i mesures que figuren en el Pla local integral de seguretat ciutadana de Barcelona en el Pla d’actuació municipal, en el Pla de seguretat local, en el Pla de convivència i en el Pla local director de la Guàrdia Urbana. La proposta s’ha rebutjat amb els vots a favor de Cs i el PP, els vots en contra d’ERC, BComú i el PSC i l’abstenció de J×Cat i BCN Canvi.
El PP ha instat a col·locar el retrat del rei Felip VI al saló de plens, d’acord amb la resolució judicial del jutjat contenciós administratiu número 3 de Barcelona. La votació ha estat nominal i la proposta s’ha rebutjat amb 14 vots a favor i 22 en contra.
BCN Canvi ha reclamat la neutralitat institucional amb relació al procés independentista. La proposta s’ha rebutjat amb els vots a favor del PSC, Cs, el PP, BCN Canvi i els vots en contra d’ERC, BComú i J×Cat.
Declaracions institucionals
La sessió s’ha acabat amb la lectura de les proposicions amb contingut de declaració institucional, la primera de les quals es dirigeix a refermar el compromís de la ciutat amb el compliment dels objectius de desenvolupament sostenible i l’Agenda 2030.
També, amb la presència de representants de les entitats de l’Aliança contra la Pobresa Energètica, s’ha fet una declaració institucional per exigir a Endesa que compleixi la Llei 24/2015 i condoni el deute acumulat a les persones en risc de pobresa energètica.



Etiquetes associades a la notícia
Notícies relacionades
-
Ajuntament