Vint-i-cinc medalles per a qui fa de Barcelona un lloc millor

La darrera sessió plenària del Consell Municipal del present mandat ha aprovat les medalles d’honor de Barcelona del 2019. Amb aquest guardó, l’Ajuntament reconeix els veïns, les veïnes i les entitats de la ciutat que fomenten la consciència ciutadana, la convivència i els valors cívics a través de la tasca professional o associativa, en l’àmbit de la participació, el voluntariat, l’associacionisme, l’esport o la cultura.

03/05/2019 13:33 h

Ajuntament de Barcelona

Cada any s’atorguen 25 medalles, 5 a proposta del Plenari i les altres 20 a proposta dels districtes. Les medalles reconeixen la tasca d’entitats i persones dedicades a l’acció comunitària i la participació ciutadana, a la defensa dels drets i la dignitat de les persones, a l’acció veïnal compromesa amb la millora dels barris de la ciutat i a la cultura, el lleure o l’esport.

Enguany destaquen tres propostes de medalla a títol pòstum. Joaquín Calvo Jaques, que va ser president d’honor del Reial Club de Polo de Barcelona, president del Cercle del Liceu i membre del Consell de Ciutat de l’Ajuntament de Barcelona, ha estat reconegut per la rellevància ciutadana i el foment de l’esport i la cultura. També es reconeix Joan Balañach Lloret, membre de l’Associació de Veïns i Veïnes de la Sagrada Família, vicepresident segon de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona i vicepresident del Consell de Turisme i Ciutat, com a referent en temes d’habitatge, espai públic i turisme en l’àmbit de l’associacionisme veïnal. I, finalment, Ramon Calabuch, Moncho, el rei del bolero de Gràcia, que ja forma part de la memòria sonora de molts veïns i veïnes de la ciutat, en reconeixement de la seva carrera artística.

Medalles d’honor de Barcelona del 2019

Les persones guardonades a proposta del Plenari són:

 • Sílvia Munt i Quevedo, per la seva trajectòria destacada com a actriu de teatre, cinema i televisió i directora de cinema.
 • Lola de la Fuente, per la tasca com a directora general de l’Associació Esclat, dedicada a l’atenció i als serveis per a persones amb discapacitat psíquica i les seves famílies.
 • Carme Trilla i Bellart, pel seu compromís amb el dret a l’habitatge.
 • Joaquín Calvo Jaques (a títol pòstum), per la rellevància ciutadana i el foment de l’esport i la cultura.
 • Joan Balañach Lloret (a títol pòstum), com a referent en temes d’habitatge, espai públic i turisme en l’àmbit de l’associacionisme veïnal.

Els districtes han proposat atorgar les medalles d’or de Barcelona a:

Ciutat Vella

 • Alfons Solà, en reconeixement de la seva implicació com a activista en el món del comerç al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera.
 • El Mirador del Inmigrante, en el vintè aniversari de la fundació d’aquest diari, destinat a la població paquistanesa de Barcelona i Catalunya, per la seva tasca integradora i social.

L’Eixample

 • Centre Esplai Totikap, per la seva tasca imprescindible en l’educació en valors dels infants i joves en el temps de lleure, que desenvolupa des de fa 30 anys al barri de Sant Antoni.
 • Gisela Boronat, per la seva trajectòria en el moviment veïnal en defensa dels drets dels veïns i veïnes del barri del Fort Pienc i per haver fomentat la creació d’entitats que donessin caràcter i personalitat al barri.

Sants-Montjuïc

 • Carles Vallejo Calderón, per la seva trajectòria destacada com a activista sindical en defensa de les llibertats civils i polítiques.
 • Castellers del Poble-sec, en el seu vintè aniversari, en reconeixement de la seva trajectòria com a entitat social i cultural del barri del Poble-sec.

Les Corts

 • Eix Comercial Sants – Les Corts, per la seva tasca de promoció del comerç de proximitat i a favor de la cohesió social dels barris.
 • Associació de les Companyies de Teatre de l’Auditori de les Corts (ACTAC), en reconeixement de la tasca associativa a favor de l’impuls de la cultura de base, la vertebració de la societat civil i l’enriquiment de l’oferta teatral de la ciutat.

Sarrià – Sant Gervasi

 • Jordi Llorach i Cendra, per la seva tasca associativa lligada a la millora de les condicions de vida del barri de Sant Gervasi – Galvany, la millora de l’espai públic i la col·laboració amb el districte.
 • Inout Hostel Barcelona, per la seva tasca integradora i social d’inserció laboral de persones amb capacitats diverses i pel compromís amb l’entorn i la sostenibilitat.

Gràcia

 • Ramón Calabuch Batista, Moncho (a títol pòstum), en reconeixement de la seva carrera artística, especialment destacable per l’aportació al món del bolero.
 • Centre Moral i Instructiu de Gràcia, pels 150 anys d’història com a institució de referència a la Vila de Gràcia, de foment de l’associacionisme i de treball en la formació, la cultura i el lleure.

Horta-Guinardó

 • Comissió de Festes del Carmel, per la seva tasca associativa i de foment de la participació ciutadana al barri del Carmel.
 • Grup de Dones de la Teixonera, en reconeixement de la seva tasca social i de dignificació del paper de la dona en la societat, desenvolupada al barri de la Teixonera.

Nou Barris

 • Associació de Gent Gran de Torre Baró, per la promoció de les persones grans del barri de Torre Baró a través de diverses activitats lúdiques i culturals, així com per la implicació en la millora de les condicions de vida del barri.
 • Associació de Veïns i Veïnes de Prosperitat, pel dinamisme i la lluita a favor del barri de la Prosperitat i l’impuls de projectes per a la cohesió i la integració social del barri.

Sant Andreu

 • Virginia Cierco Aparicio, per la seva tasca participativa a favor de la integració i la convivència de la comunitat del Bon Pastor.
 • Associació de Veïns Congrés Indians, pels 50 anys de treball a favor de la millora de les condicions de vida dels veïns i veïnes del barri del Congrés i els Indians.

Sant Martí

 • Montserrat Milà Estrada, per la llarga trajectòria d’implicació en la vida associativa del barri del Poblenou i la defensa dels valors cívics i socials.
 • Leonor Valero Alcantud, per haver contribuït a millorar les condicions de vida dels barris del districte de Sant Martí i el seu treball a favor dels veïns i les entitats.

Medalles d’Or al mèrit cívic i al mèrit esportiu

El Plenari també ha aprovat concedir la Medalla d’Or al mèrit cívic a l’Escola d’Adults de la Verneda – Sant Martí en reconeixement de més de quaranta anys de treball a favor de la vida comunitària al barri de la Verneda, a través del foment de l’aprenentatge i el voluntariat.

D’altra banda, també s’ha aprovat la Medalla d’Or al mèrit esportiu a Juli Pernas per la seva dilatada dedicació professional, des de l’Administració municipal, a la gestió de l’esport de Barcelona i per la seva trajectòria esportiva complementària, dedicada fonamentalment a l’esport federat i olímpic.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades