Alumnes de l’Escola Massana omplen d’art jardins i patis de l’Eixample

07/06/2014 10:00 h

Joan Angel Frigola Berbel

Una iniciativa del Districte de l’Eixample, l’Institut Municipal d’Educació i l’Escola Massana porta obres d’art a diversos interiors d’illa i patis escolars oberts.

Vídeo ‘Massaneros pinten Barcelona’

Un grup d’alumnes de l’Escola Massana són en un pati del centre enllestint un mural ceràmic el dibuix del qual està inspirat en el fris que el pintor i ceramista Xavier Nogués va dissenyar per a la façana del celler cooperatiu del Pinell de Brai. Aquest mural s’instal·larà properament als jardins de Cèsar Martinell, l’interior d’illa que rep el nom de l’arquitecte autor de molts dels cellers cooperatius modernistes que hi ha a la geografia catalana. Aquest projecte forma part d’una iniciativa del Districte de l’Eixample, l’Institut Municipal d’Educació i l’Escola Massana que té l’objectiu d’apropar l’art a la ciutadania a través dels interiors d’illa i dels patis oberts del districte de l’Eixample.

Gerard Ardanuy, regidor d’Educació i Universitats i del Districte de l’Eixample, explica que la idea és “portar la intervenció artística a l’espai públic, tot traslladant el talent de joves artistes al carrer i, concretament, a espais d’ús intensiu com són els interiors d’illa i, d’altra banda, posar l’art en contacte amb l’àmbit educatiu amb la col·laboració d’alumnes i mestres d’educació primària i d’Arts Aplicades de l’Escola Massana”.

Una de les obres que ja es pot contemplar és als jardins de Clotilde Cerdà, un interior d’illa situat entre els carrers de Sardenya i de la Marina, just a tocar del carrer del Consell de Cent. Es tracta d’un mosaic amb ceràmica vitrificada de 106 m2. El motiu triat és el retrat. Els treballs dels alumnes, que tenen en compte conceptes com la interculturalitat, l’edat o el gènere, es van convertir en dibuixos pixelats i traspassats a la paret amb peces ceràmiques de petit format.

L’obra que guarnirà els jardins d’Ermessenda de Carcassona s’està enllestint i consisteix en un estuc esgrafiat a la paret. La superfície és d’uns 66 m2 i les imatges triades en aquest cas són motius vegetals, com arbres i fulles, elements característics dels esgrafiats modernistes.

La directora de l’Escola Massana, Gemma Amat, explica que aquest projecte “és una oportunitat magnífica per fer reals projectes de dintre l’aula i contribuir al patrimoni cultural que té l’Eixample, que són les tècniques tradicionals vinculades als oficis del modernisme, però amb una mirada contemporània”.

El pati de l’Escola Carlit, un dels que forma part de la xarxa de patis escolars oberts al barri, és el primer que disposa d’una obra d’aquestes característiques. En aquest cas, el projecte es va dur a terme l’any 2013 i va comptar amb la participació dels nois i noies de segon cicle d’educació primària que van col·laborar amb els de l’Escola Massana. Els alumnes de l’Escola Carlit van proposar una paraula, un idioma i un país, i els joves artistes de la Massana ho van traduir a una imatge gràfica, que és la que es va transferir al mur. Dos centres més estan treballant en l’obra que ha de decorar una paret del seu pati. En tots dos casos es proposen il·lustrar un poema. Són l’Escola Mallorca, que treballa Vistes al mar de Joan Maragall, i l’Institut Fort Pius que ho fa amb A una amada, de Safo de Lesbos.