El veïnat de Sant Andreu fa melmelada de les seves taronges

Avui s’ha iniciat una prova pilot per fomentar l’aprofitament alimentari i el dret a una alimentació saludable. El voluntariat de diverses entitats del barri ha fet collita dels arbres fruiters dels carrers del nucli antic del barri de Sant Andreu de Palomar per elaborar melmelada de taronja amarga. El producte l’analitzarà el laboratori de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, i es recorda que el consum de fruits urbans no és adequat si no se’n valora abans la seguretat alimentària.

20/02/2021 14:06 h

Ajuntament de Barcelona

Durant tot el matí voluntaris i voluntàries han fet collita de més de 120 tarongers amargs dels carrers de Coroleu, l’Abat Odó, Castellbell i Bascònia. En total s’han recollit prop de 800 kg de taronges amargues, les quals s’acabaran transformant en més de 3.000 pots de melmelada que es destinaran, en bona part, a les entitats socials.

La recollida s’ha iniciat amb una breu formació a peu de carrer, a càrrec de la Fundació Espigoladors, sobre les pèrdues i el malbaratament alimentari i sobre les tècniques de collita d’aquest producte. Parcs i Jardins ha facilitat tot el material necessari perquè els voluntaris i voluntàries poguessin dur a terme l’activitat amb la màxima seguretat.

Les taronges amargues recollides s’han traslladat a l’obrador de la Fundació Espigoladors, que elaborarà una melmelada 100% natural. Aquest obrador és un laboratori d’innovació a favor de l’aprofitament alimentari que ofereix oportunitats laborals i formatives a persones en situació de risc d’exclusió social.

La destinació final de bona part dels pots de melmelada de taronja amarga la decidiran  els alumnes d’una de les escoles del barri, que hauran d’escollir l’entitat social o solidària a la qual els destinen. D’aquesta manera el Districte vol promoure entre els infants la lluita contra el malbaratament alimentari i la seva implicació amb les activitats i propostes del barri.

Respecte al consum del producte final, el laboratori de l’Agència de Salut Pública de Barcelona ha fet proves prèvies de la fruita i serà qui l’autoritzi. És important recordar que les taronges dels arbres fruiters de la ciutat no són aptes per al consum sense passar per un control de qualitat i seguretat alimentària.

La ciutat de Barcelona disposa de més de 3.300 tarongers, que representen aproximadament un 1,5% dels 202.000 arbres que poblen la ciutat. El districte amb més tarongers amargs és Sant Andreu, on hi ha més de 1.100 exemplars d’aquest arbre fruiter, és a dir, un 35% del total de la ciutat.

En aquesta iniciativa, realitzada pel Districte de Sant Andreu i que s’emmarca dins la celebració de Barcelona com a capital mundial de l’alimentació sostenible, també hi han col·laborat Parcs i Jardins i el comissionat d’Economia Social, Desenvolupament Local i Política Alimentària de l’Ajuntament de Barcelona.

Etiquetes associades a la notícia