Circula.cat: llarga (i útil) vida als dispositius electrònics

Ets una entitat de l’economia social? Ets una entitat sense ànim de lucre, una escola, una cooperativa o un particular en situació de vulnerabilitat? Necessites un ordinador, impressores, un tòner? Coneix i utilitza circula.cat, una iniciativa que permet allarga la vida útil dels dispositius electrònics, al mateix temps que mitigar el canvi climàtic i crear nous llocs de feina per persones vulnerabilitzades.

30/10/2019 15:25 h

Ajuntament de Barcelona

El capitalisme més salvatge ens ha educat per temptar-nos a adquirir el darrer model d’ordinador. Però no totes les tasques informàtiques requereixen models d’última generació: conservar els equips, incrementar-los les prestacions i adequar-los a les nostres necessitats amb una qualitat certificada poden contribuir a una llarga i útil vida d’aquests, que poden fer molta feina per a persones i col·lectius diversos.

Si ets una entitat de l’economia social i solidària, escola o col·labores amb persones excloses digitalment ara pots aconseguir equips informàtics en reús a preus protegits. Circula.cat és una plataforma en línia que ofereix el servei de poder comprar en cessió d’ús equips informàtics i dispositius electrònics en reutilització certificats, fomentant l’economia circular i la compra Km0

Què hi trobaràs?

Impressores, monitors, PCs de sobretaula, portàtils… disposats a ser reutilitzats en cessió d’ús!Són diverses les administracions, empreses públiques i altres empreses i fundacions que donen els dispositius que ja no necessiten a circula.cat: en són un exemple l’Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa.

A Circula.cat també són claus les entitats de l’economia social i solidària (ESS) que reacondicionen i canalitzen aquests dispositius electrònics per cedir-los finalment a entitats i persones digitalment vulnerables. Actualment, les entitats restauradores són Alencoop, Solidança, Fundació Trinijove, Andròmines i Fundación Esplai; i les distribïdores, Abacus i Donalo.

Aquest circuit col·laboratiu testeja, restaura i canalitza els equips utilitzant programari lliure i eines desenvolupades col·lectivament per ereuse.org, un projecte que vol apoderar i motivar la creació de circuits locals de reutilització de dispositius electrònics assegurant el reciclatge final. Aquestes eines permeten no només certificar la qualitat de la restauració, sinó també la traçabilitat. D’aquesta manera, s’allarga la vida dels dispositius i es garanteix el reciclatge al final de la seva vida útil. A més, les diferents entitats que formen part del circuit fomenten la inclusió i la intercooperació, estratègia que permet enfortir alternatives econòmiques reals.

I com funciona?

La plataforma circula.cat té un sistema semblant a qualsevol compra en línia, consistent en un llista de productes per categoria que es poden afegir a un carret de la compra. Al rebre la comanda, circula.cat demana a una entitat reacondicionadora que passi al comprador un llistat amb els productes recomanats, les seves característiques i el pressupost a preu reduït, així com les condicions del servei – com comptar amb 12 mesos de garantia- i els termes de cessió d’ús. El llistat de productes i pressupost es realitza gratuïtament i sense compromís.

I per què ordinadors en préstec?

Circula.cat vol garantir el reciclatge dels dispositius electrònics, i tot i que l’usuari pot fer-ne ús el temps que vulgui, el circuit es reserva la propietat dels equips. Un cop es tornen o finalitza la seva vida útil, es notifica a la plataforma, que decidirà si pot ser recirculat o bé, el seu valor és tan baix que cal enviar a reciclar.

Potser et preguntaràs… i per què la compra no és gratuïtasi és una reutilització en termes de cessió d’ús? Els productes sí són cedits gratuïtament als receptors mitjançant un contracte de préstec durant un temps indefinit. Però existeixen despeses ordinàries destinades a sufragar els costos del servei de reacondicionat, realitzats per les reacondicionadores, i que inclouen: el transport, l’emmagatzematge, l’inventariat, la gestió de les cessions i de la cadena de custòdia; la gestió de les comandes de serveis; les millores necessàries en prestacions i estètica per facilitar la reutilització; l’esborrat de dades en compliment de la llei de protecció de dades; el diagnòstic i certificació de l’estat de funcionament; el seguiment de l’impacte generat; la traçabilitat durant el seu ús fins al seu reciclatge final, i els mecanismes necessaris per al retorn o de lliurament a punts de reciclatge de les autoritats competents. Això sí, tot surt a un preu reduït!

I això què val?

Repetim! És un preu reduït per sufragar la gestió de la cessió i la vida útil del dispositiu, que resulta en un preu el més assequible possible: actualment els ordinadors de taula es mouen entre els 20 i els 100 euros; els portàtils entre els 60 i els 150; o les pantalles entre els 8 i els 16 euros.

I si la teva entitat té una alta demanda d’equips…  Per a comandes de més de 10 equips, s’ofereix la possibilitat d’un lloguer mensual, amb servei d’instal·lació i manteniment des de 5,95€/mes o un cost per ús de 10 cèntims/hora. A més, podem implementar tecnologies innovadores, com la servitilització, que et permetrà disposar d’aules d’informàtica amb equips amb baixes prestacions i més assequibles gràcies a solucions de sistemes operatius al núvol (des de 3 euros per equip). 

A què contribuiràs?

  • A lluitar contra l’obsolescència programada: La majoria dels equips que gestiona circula.cat han estat donats per administracions públiques o empreses no perquè ja no funcionin, sinó perquè han quedat amortitzats i/o fora dels contractes de manteniment amb els proveïdors, el que els obliga a canviar-los. Si no existís el circuit circula.cat, aquests dispositius es reciclarien, en el millor dels casos , però de forma prematura.
  • A reduir residus: a l’actualitat s’ha assolit una xifra monumental de residus electrònics a conseqüència de la ràpida proliferació de dispositius tant a l’oficina com a l’àmbit domèstic. El 2016 es van generar 44,7 milions de tonelades mètriques de residus electrònics, el que va representar un increment del 8% respecte el 2014; només el 20% d’aquests residus era reciclat, segons l’informe Global E-Waste Monitor 2017. I per què no són reciclats? Doncs perquè aquests dispositius encara tenen un valor quan els reciclem prematurament el que causa que segueixin circuits alegals i siguin exportats il·legalment a països com Ghana, on contaminen el medi ambient i malmeten la salut de les persones. Sabíeu que la reparació i la reutilització generen 20 vegades més valor que el reciclatge?
  • A mitigar el canvi climàtic: apostar per adquirir una pantalla reutilitzada, enlloc d’ una nova, significa evitar que s’emetin 624 kilograms de CO2 a l’atmosfera. Estàs frenant la producció d’objectes nous que requereixen de recursos finits i no renovables que s’extrauen a costa de la salut del planeta (deforestació de selves verges…)
  • A crear llocs de treball en l’economia social: les persones i entitats que condicionen i canalitzen aquests dispositius tenen una feina en una entitat del món de l’economia social i solidària (ESS) que fomenta valors com el cooperativisme, l’acció social, la justícia o l’equitat de gènere. Es calcula que es crea un lloc de treball cada 300 dispositius reutilitzats. En canvi, adquirint un producte nou, estàs apostant per la economia lineal actual que, en la majoria dels casos, vulnera els drets laborals durant la producció.
  • A combatre la bretxa digital: usant circula.cat i parlant-ne a aquelles persones i entitats que en poden fer servei, dotaràs de tecnologia a entitats, fundacions, escoles, famílies i persones que d’altra manera, podrien tenir carència en l’àmbit tecnològic. Suma’t a l’equitat digital!

Ho fas circular? www.circula.cat