Comencen les obres del carril bici de la Gran Via entre plaça Espanya i carrer de la Mineria

El carril bici que actualment circula per la vorera s'eliminarà i es baixarà a la calçada. Serà un carril unidireccional, per cada sentit, en les calçades laterals de la Gran Via.

11/04/2023 17:03 h

Ecologia Urbana

S’inicien les obres d’implantació d’un carril bici a Gran Via de les Corts Catalanes, entre la plaça d’Espanya i el carrer de la Mineria per traslladar el carril bici que actualment circula per la vorera lateral de la Gran Via, costat Sants, a les calçades laterals. El futur carril bici comptarà amb trams de circulació compartida amb vehicles i trams on el carril estarà segregat.

Aquesta obra millorarà la connexió ciclista existent, entre l’Esquerra de l’Eixample i el Poble-sec i amb el passeig de la Zona Franca i l’Hospitalet de Llobregat, a través dels barris de la Font de la Guatlla i de la Bordeta, lligant la trama de xarxa pedalable del seu entorn.

L’actuació començarà per la calçada lateral de la banda muntanya (costat de Sants) amb l’execució d’una plataforma de bus i treballs al clavegueram i de semaforització. A principis de juny se seguirà amb la banda mar (costat Montjuïc) fent treballs similars.

A l’estiu es farà la pavimentació de les calçades laterals i, a continuació, els treballs de
senyalització del carril bici. Un cop es posi en servei el nou carril bici, es farà l’eliminació del
carril de la vorera.

Afectacions a la mobilitat previstes per al mes d’abril

Al primer tram entre la plaça d’Espanya i la carretera de la Bordeta, durant les primeres setmanes d’abril, s’hi faran tasques sanejament, desmuntatge i reposició de paviment que tindran afectació a la vorera i el carril de serveis sense afectar a la circulació de vehicles. Els diumenges 30 d’abril, 7 de maig i 6 de juny es preveuen afectacions per l’encreuament de la calçada a la Gran Via. Es faran per meitats, sempre mantenint dos carrils de circulació i garantint la sortida de les parades d’autobús ubicades a la zona.

El segon tram serà el que va des de la carretera de la Bordeta fins al carrer de Sant Roc. Es faran les mateixes tasques que en el tram anterior durant les darreres setmanes d’abril amb afectacions també en vorera i carril de serveis. El dissabte 22 d’abril es preveuen actuacions en la calçada al carrer de Sant Roc que afectaran la circulació de vehicles. S’elimina el sentit pujada i es deixa només el sentit baixada cap a la Gran Via desviant els vehicles per la Gran Via – carretera de la Bordeta i gir a l’esquerra per Sant Roc.

El tercer tram es farà entre els carrers de Sant Roc i Sant Pere Abanto des de finals d’abril fins a principis de maig. Seran les mateixes tasques i afectacions que ens els trams anteriors.

Afectacions a partir del mes de maig

Es preveu que el mes de maig comenci el quart tram entre el carrer de Sant Pere Abanto i el carrer de Moianès. Es mantenen les mateixes afectacions que en els trams anteriors en vorera i carril de serveis. Del 2 al 8 de maig, per la creació d’un pas exclusiu de bicicletes a la mitjana de la Gran Via es preveu el tall del lateral de la Gran Via, entre els carrers de Farell i Moianès, amb pas exclusiu per a veïnat i serveis. El desviament es realitzarà pel carrer de Farell -carretera de la Bordeta – carrer Moianès. Es permetrà el gir a l’esquerre pel carrer de Sant Pere Abanto i el tram lateral de la Gran via entre aquest mateix carrer i el tram d’obres s’habilitarà en atzucac. També s’ocuparà el carril bus del tronc central de la Gran Via en horari de 9:30 a 16:00 hores.

Afectacions a partir del mes de juny

Per la creació d’un pas de vianants a l’alçada del carrer del Farell. A partir del 29 de maig i fins a mitjans de juny es farà un tall lateral de la Gran Via entre els carrers de Sant Roc i Moianès amb pas exclusiu per a veïnat i serveis. El desviament es farà per la carretera de la Bordeta i es podrà fer el gir a l’esquerra pel carrer de Sant Pere Abanto. L’accés al carrer de Farell es farà pel lateral de la Gran Via al costat muntanya des del carrer de Sant Pere Abanto.

Tall del lateral mar de Gran Via a partir del 2 de juliol

A partir del 2 de juliol, els treballs coincidiran amb unes tasques de canalització i això produirà un tall del lateral mar de la Gran Via al costat Besòs de la plaça Cerdà, excepte per als autobusos, veïnat i serveis. El tall s’allargarà fins a mitjans d’agost i els vehicles es desviaran per la plaça Cerdà, passeig de la Zona Franca, els carrers de la Foneria i Jane Addams, la carretera del Prat, el carrer de la Mineria i el tronc central de la Gran Via.

Com a conseqüència de les actuacions, el carrer de la Física quedarà en atzucac en la seva cruïlla amb la Gran Via, amb accés i sortida des del carrer de la Mineria. Passarà el mateix amb el carrer de Traja en la seva cruïlla amb la Gran Via, i l’accés i sortida es farà pel carrer de Sant Fructuós, així com al carrer de Mandoni que també quedarà en atzucac i l’accés també serà per aquest carrer. El carrer de Santa Dorotea es canviarà de sentit i quedarà habilitat en sentit pujada cap a la Gran Via.

Notícies relacionades