Coneixeu les altres fonts de Canaletes?

24/06/2015 09:45 h

Alba Rodríguez

La font més coneguda de Barcelona és la font de Canaletes, a la Rambla, però a la ciutat n’hi ha 16 més d’idèntiques a aquest exemplar. Les trobareu en places, jardins i carrers de 8 districtes. Aquest model, anomenat font fanal, va ser creat per l’arquitecte municipal Pere Falqués lany 1889. 

Vídeo ‘Les altres fonts de Canaletes’

Tot i ser la més fotografiada, la font de Canaletes, a la Rambla, no és lúnica font daquest tipus que hi ha a Barcelona. Sen poden trobar fins a 16 més, distribuïdes per parcs, carrers i jardins en 8 dels 10 districtes de la ciutat.

Es tracta de la font fanal, un model creat per l’arquitecte municipal Pere Falqués l’any 1889. “Inicialment estava previst que tingués només un fanal, però a les versions següents se’n van incorporar fins a 4 per millorar la il·luminació que oferien”, explica Jordi Díaz, del departament d’Espais Verds i Biodiversitat de l’Ajuntament de Barcelona. A més, aquest model de font incorpora 4 brolladors, i en un dels angles hi ha una petita font per a gossos. Està fet de ferro colat i té 4 escuts de Barcelona a cada costat.

On són les altres fonts de Canaletes?

Se suposa que la Rambla va ser un dels primers llocs on es va instal·lar aquest model, que es va anar estenent per la ciutat. A Gràcia n’hi ha un parell: una al bell mig de la placeta de Sant Miquel, i una altra, al número 179 del carrer Gran de Gràcia. A Horta-Guinardó n’hi ha una a la plaça de les Santes Creus. A l’Eixample se’n poden trobar en 3 punts: al número 1 de la ronda de Sant Pau, al número 650 de la Gran Via de les Corts Catalanes i als jardins de la Reina Victòria.

El districte de Ciutat Vella és el que acumula més fonts fanal. A més de la de la Rambla, n’hi ha una al número 17 de la plaça de Sant Agustí Vell, a la plaça de la Barceloneta i al número 23 de l’avinguda del Portal de l’Àngel, a l’altura del carrer de Santa Anna. Aquest darrer exemplar no està coronat amb fanals, igual que el que hi ha a l’avinguda d’Esplugues, a les Corts, i al número 154 del carrer de Sant Adrià, a Sant Andreu. En aquest districte també n’hi ha una altra al número 326 del carrer Gran de Sant Andreu. Pel que fa al districte de Sants-Montjuïc se’n poden veure 2: a la plaça del Fènix i a la plaça del Sortidor. I a Sant Martí n’hi ha d’instal·lades a la plaça de la Infància i al número 28 de la via Trajana.

Les 17 fonts fanals de Barcelona les podeu situar en aquest mapa. Els dos únics districtes que no en tenen són Sarrià – Sant Gervasi i Nou Barris.

L’app de les fonts

L’Ajuntament de Barcelona disposa de Fonts BCN, una aplicació que informa sobre les fonts que hi ha a la ciutat. Així en podreu conèixer la ubicació, sabreu com arribar-hi i hi podreu consultar dades històriques, artístiques i també curiositats.