Confiança en el futur, preocupació per l’habitatge

L’edició de juny del 2018 del Baròmetre semestral ratifica l’optimisme de les barcelonines i els barcelonins de cara al futur i aprova la feina del Govern municipal. Les tres principals preocupacions de la ciutadania són l’encaix entre Catalunya i l’Estat, el turisme i l’accés a l’habitatge. Nou de cada deu persones enquestades consideren que s’han de regular els preus de lloguer i crear més habitatge públic.

02/07/2018 18:27 h

Ajuntament de Barcelona

Resultats del Baròmetre semestral de Barcelona

El 69% de les persones enquestades aproven la gestió municipal, que esdevé la millor nota de tot el mandat, i el 55,1% la considera bona o molt bona. El 29,5% pensa que la ciutat ha millorat el darrer any, fet que suposa una millora d’entre 4 i 5 punts respecte als darrers resultats.

El 72% d’entrevistats són optimistes de cara al futur i creuen que tant Barcelona com Catalunya milloraran, deu punts més que en l’anterior baròmetre i el millor indicador des de març del 2004. El percentatge de persones que veuen l’economia de Barcelona en una situació bona o molt bona torna a créixer fins al 59,6% i se situa en el valor més alt des de l’any 2000.

El repte de l’habitatge

El conflicte polític entre Catalunya i Espanya es consolida com a principal problema per al 14,2% de les barcelonines i els barcelonins. Però, entre aquestes preocupacions, es consolida el turisme (10,5%), i creix notablement la preocupació per l’accés a l’habitatge: el desembre passat només el 4,8% dels entrevistats considerava aquest el principal problema de la ciutat, mentre que el juny del 2018 aquest percentatge puja fins al 12,3%, i el 8,4% indica que és la problemàtica que més l’afecta personalment.

Per aquest motiu, el baròmetre ha aprofundit sobre aquesta temàtica. El 94% considera que hi ha un problema d’habitatge a la ciutat, i el 48,6% el defineix com a problema molt greu.

Pel que fa a les receptes per fer-hi front, les persones entrevistades van aportar diferents solucions espontàniament, d’entre les quals les referides a l’ajustament dels preus era la principal amb un 42,5%, seguida de l’increment de l’oferta d’habitatge social (28,4%), coincidint amb les estratègies que està desenvolupant el Govern municipal.

Valoració de polítics i partits

L’onada de juny del baròmetre municipal s’ha elaborat mitjançant 800 entrevistes telefòniques entre el 4 i el 14 de juny, pocs dies després de la composició del nou Govern de la Generalitat i de la moció de censura contra Mariano Rajoy. Per aquest motiu, no s’ha demanat l’opinió de la gestió d’aquests dos executius als entrevistats.

L’alcaldessa es manté com la líder municipal més coneguda (99,4%), i creix la seva valoració fins a obtenir un 5,4, la mateixa nota que obté l’exalcalde Xavier Trias. Alfred Bosch és el tercer líder més ben valorat, amb un 5,3, seguit de Jaume Collboni, amb un 5,0. La resta de líders obtenen la puntuació següent: María José Lecha, un 4,6; Carina Mejías, un 3,1, i Alberto Fernández Díaz, un 2,7.

El baròmetre situa Barcelona en Comú com la força política amb més intenció de vot, amb un 16,2%. ERC baixa del 16,5% al 12,4%, mentre que el PSC es manté amb un 6,1%. El PDeCAT registra una intenció de vot del 5,6%; Ciutadans, d’un 5,2%; la CUP, d’un 3,1%, i el PP tanca la llista amb un 0,6%.

El de juny del 2018 és el darrer baròmetre que recull preguntes sobre preferències polítiques i electorals, en vista de la pròxima convocatòria de les eleccions municipals, previstes per al maig del 2019.

Etiquetes associades a la notícia