Consells per als estudiants que busquen pis de lloguer

23/08/2017 10:15 h

Ajuntament de Barcelona

S’apropa el mes de setembre i això significa que molts estudiants comencen les classes. Si ets estudiant i estàs buscant allotjament per al proper curs, aquests vuit consells et resultaran molt útils per buscar un pis de lloguer.

 

Anticipa’t

Cada començament de curs, milers d’estudiants com tu també busquen pis. Intenta anticipar-te per tal de trobar les oportunitats més bones durant l’estiu.

 

Defineix un pressupost

Tenir una idea de quants diners vols pagar t’ajudarà a ser més efectiu, així no perdràs temps amb pisos que no entren dins el teu pressupost. Hi hauràs de sumar les despeses del pis (aigua, llum, internet), el menjar i el transport.

 

Compara

Portals web, immobiliàries, taulers d’anuncis, residències, borses d’allotjament de les universitats, gent coneguda… Hi ha moltes fonts per buscar pisos disponibles. Com més en consultis, més opcions tindràs de trobar un bon allotjament.

 

Tingues en compte la ubicació

Per tal de reduir les despeses i la duració dels trajectes, és convenient buscar una zona que estigui a prop del teu centre d’estudis o que hi estigui ben connectada amb transport públic.

 

Llegeix bé el contracte

Abans d’arribar a un acord llegeix bé el contracte i fixa’t en la durada, l’inventari, quina llibertat tens per fer canvis al pis, el temps mínim que has de complir, amb quina antelació cal avisar quan vulguis deixar el pis…

També has de mirar quines despeses hi ha incloses: si hauràs de pagar despeses d’escala, IBI, etc. Així evitaràs futurs malentesos i problemes amb propietaris i companys.

 

Comparteix per reduir despeses

La majoria dels estudiants comparteixen pis per tal de repartir les despeses. Si és el vostre cas, us heu de plantejar si us repartireu el lloguer a parts iguals o no, en funció de l’habitació que tingui cadascú.

També és recomanable acordar les normes bàsiques de convivència abans de començar a viure junts, com ara els torns de neteja.

 

Pis o habitació: pros i contres

Pots llogar un pis sencer i buscar companys o bé buscar una habitació en un pis que ja està llogat. La primera opció implica més gestions i responsabilitats, i també et poden demanar certes garanties econòmiques, com un aval. A canvi, podràs optar a determinats ajuts i beneficar-te de beques.

La segona opció, entrar a viure en un pis que ja està ja llogat, és més fàcil de gestionar però també implica que no podràs gaudir dels beneficis d’aparèixer al contracte.

 

Revisa l’estat del pis

Quan entris al pis, comprova que els mobles, electrodomèstics, etc. estan en bones condicions. Si hi ha desperfectes, és recomanable que en facis fotos i les signeu amb les persones propietàries, posant-hi la data. Així no podran reclamar-te els desperfectes a l’hora de tornar la fiança.