Construïm la memòria col·lectiva del confinament amb un fons documental participatiu

Amb testimonis escrits, fotografies, arxius de so i vídeos, la iniciativa “Memòries del confinament” obre un espai documental que recull la pluralitat de les experiències individuals i col·lectives viscudes pels veïns i veïnes durant el confinament provocat per la Covid-19. L’objectiu és que la ciutadania pugui deixar constància del que d’aquí a uns anys valdrà la pena recordar, més enllà del que diuen els mitjans o les fonts oficials.

27/04/2020 16:11 h

Regina Navarro

“Memòries del confinament” és un espai que recull les experiències viscudes durant el confinament que els barcelonins i les barcelonines vulguin compartir i que passaran a formar part de la memòria col·lectiva de la ciutat. Preservar els relats individuals i col·lectius de la ciutadania és una manera de construir un llegat històric conjunt, plural i intercultural, que reculli el màxim nombre de testimonis sobre el moment viscut i que vagi més enllà de les fonts oficials i institucionals.

La iniciativa comença amb la recollida de testimonis a través de l’espai de participació ciutadana Decidim Barcelona i continuarà amb una segona fase, en què l’Arxiu Municipal de Barcelona estudiarà i analitzarà tota la informació compartida i la posarà a disposició de tothom. El projecte també disposarà de les aportacions fetes per la ciutadania durant les darreres setmanes a través del llibre de condol virtual “Barcelona recorda” i de l’espai infantil “Estimat diari”, a més de les dades de les enquestes ciutadanes i els relats publicats a les xarxes socials.

A través de l’Arxiu Municipal, i paral·lelament a la iniciativa “Memòries del confinament”, també es recolliran els testimonis dels professionals dels serveis essencials municipals per documentar les seves experiències durant les setmanes de la crisi de la Covid-19 i donar-les a conèixer a tota la ciutadania.

Quin tipus de testimonis s’hi poden enviar?

Relats, narracions, reflexions, mostres de dol o de solidaritat expressades a través d’escrits, fotografies o arxius de so o vídeo.

On es poden compartir els documents?

A l’espai virtual “Memòries del confinament”.