Construir ponts per evitar el malbaratament d’aliments

06/10/2015 08:11 h

Max Ledo

Això és el que fa el projecte Pont Alimentari, que actua d’intermediari entre empreses amb excedent alimentari, com per exemple els supermercats Bonpreu, i entitats socials que l’ofereixen a qui més el necessita, com El Chiringuito de Dios.

Vídeo ‘Pont Alimentari: construir ponts per evitar el malbaratament d’aliments’

Cada any es llencen 720.000 quilograms d’aliments a Catalunya, una xifra que equival a les necessitats alimentàries de mig milió de persones. És per aquest motiu que neix el projecte Pont Alimentari, promogut per la Fundació per a la Prevenció de Residus i la Fundació Banc de Recursos, amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

La idea amb la qual neix el projecte és fer d’intermediaris, fer de pont, entre empreses o restaurants que tinguin un excedent alimentari i entitats socials que necessitin aquests aliments per donar-los a persones necessitades. Un dels establiments que hi participen són els supermercats Bonpreu, que cedeixen aliments que ja no es poden vendre, tal com explica Mariona Ortiz, coordinadora del projecte: “Els donants sempre ofereixen aliments que estan en bon estat, per exemple, productes a punt de caducar o amb l’envàs trencat, o fruites i verdures amb alguna tara, però sempre coses consumibles.”

En el projecte participen entitats socials com El Chiringuito de Dios, un menjador que ofereix servei d’esmorzars i sopars per a persones sense llar. Ho fan de dimarts a divendres i amb l’ajuda de 15 voluntaris que s’encarreguen d’anar a buscar els aliments als supermercats, cuinar i servir als usuaris. Durant els 25 minuts de l’àpat, l’única condició que demanen als comensals és que siguin respectuosos.