Declaració institucional davant la pandèmia internacional de la Covid-19

Al Ple extraordinari del Consell Municipal s’han tractat les mesures adoptades per la ciutat davant la Covid-19 i els grups municipals han aprovat, per unanimitat, una declaració institucional per expressar el condol per les víctimes de la malaltia i l’agraïment al personal sanitari i als professionals de les cures, dels serveis essencials, de la seguretat i de la protecció civil.

17/04/2020 14:34 h

Ajuntament de Barcelona

Declaració institucional davant la pandèmia internacional de la Covid-19

L’11 de març l’Organització Mundial de la Salut va declarar que el món s’enfrontava a una pandèmia produïda pel virus responsable de la Covid-19, i alertava de la propagació i de la gravetat de la malaltia, així com de la inacció de governs i institucions. Aquesta darrera setmana la xifra d’infectats a tot el món arriba a més de dos milions, i més de 135.000 persones han perdut la vida a causa de la malaltia. És indiscutible el caràcter global de l’epidèmia, de la mateixa manera que hi ha regions, països i ciutats que concentren brots especialment virulents.

La pandèmia ha afectat de manera molt greu l’Estat espanyol i altres estats del sud d’Europa, i Catalunya i Barcelona. El 15 d’abril al conjunt de l’Estat s’havien infectat 182.816 ciutadans i n’havien mort 19.130 als hospitals; a Catalunya hi havia 39.375 casos positius i 3.855 morts hospitalàries, i, el 16 d’abril, a Barcelona hi havia 9.311 persones infectades, i, entre l’1 de març i el 9 d’abril, un excés de mortalitat de 2.155 ciutadans. Malauradament, molts ciutadans estan sent colpejats per aquesta pandèmia amb la mort de familiars als quals ni tan sols han pogut acompanyar en un comiat. Les xifres indiquen la magnitud de la pandèmia, però cal afegir que les autoritats sanitàries assenyalen que probablement les dimensions són molt superiors, atès que les dades oficials només registren els casos detectats clínicament.

D’ençà del 12 març, amb la suspensió de l’activitat escolar, i el 14 de març, amb el decret de l’estat d’alarma del Govern espanyol, es va iniciar un període de confinament de la població que ha suposat una aturada importantíssima de l’activitat social i econòmica arreu del país. La manca de tractament i d’una vacuna han fet del distanciament social l’única eina efectiva per aturar la pandèmia i, malgrat que s’ha començat a aplanar la corba de contagis i la mortalitat diària també ha disminuït sensiblement, s’han d’extremar les precaucions. Seran necessaris els tests per a tots els col·lectius de risc, i el període cap a la normalitat serà llarg. Alhora caldrà mantenir la màxima atenció sobre les persones més vulnerables, especialment les persones grans, que presenten xifres de mortalitat elevades. L’aturada de l’activitat ha provocat una crisi econòmica profunda que exigirà actuacions de tots els poders públics i la complicitat activa entre els sectors públic i privat per evitar que l’epidèmia eixampli la desigualtat social i condemni àmplies capes de la població a la pobresa.

Per tot això, i d’acord amb el que estableixen els articles 65 i 73.5 del Reglament orgànic de l’Ajuntament de Barcelona, es presenta la següent

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL:

  1. Expressar el condol de l’Ajuntament de Barcelona per totes les víctimes del coronavirus i afirmar el compromís de celebrar un acte institucional de record quan les condicions sanitàries ho permetin. Mostrem també la nostra solidaritat amb les víctimes i les seves famílies, i en senyal de dol i respecte fem que les banderes onegin a mig pal a tots els edificis oficials de l’Ajuntament de Barcelona.
  2. Expressar el suport de l’Ajuntament a totes les persones contagiades i desitjar-los una ràpida recuperació.
  3. Fer un agraïment institucional a tot el personal sanitari, que ha fet un esforç impressionant per poder donar resposta mèdica a la pandèmia, així com per l’extrema sensibilitat en l’acompanyament dels malalts. Alhora, fem extensible l’agraïment a tots els treballadors i treballadores dedicats a les cures, als serveis essencials, a la seguretat i a la protecció civil, que han garantit el funcionament de la ciutat i l’acompanyament als més vulnerables en unes condicions especialment difícils.
  4. Fer extensiu aquest agraïment a tota la ciutadania per la seva col·laboració en l’aplicació de les mesures de confinament decretades, atès que s’ha demostrat que són la manera més efectiva per evitar la propagació de la Covid-19. I ampliar el reconeixement institucional a les empreses i centres de recerca, així com a les entitats, associacions i xarxes ciutadanes de voluntaris, per la seva participació activa en la lluita contra la pandèmia.
  5. Volem expressar el ferm compromís de Barcelona i el seu consistori perquè la ciutat esdevingui un dels motors principals de la recuperació econòmica del país, vetllant alhora per la cohesió social i la sostenibilitat ambiental. Barcelona és una ciutat feta a si mateixa, i sempre ha demostrat la capacitat de renéixer i construir un futur esperançador per a tots els ciutadans.

Un Ple des de casa

Els regidors i les regidores de l’Ajuntament han participat en el Ple extraordinari de manera telemàtica des de casa. El Govern municipal ha presentat un informe amb totes les mesures i actuacions que s’han dut a terme des de l’inici de l’estat d’alarma en matèria de salut, seguretat i prevenció, neteja i gestió de residus, espai públic, mobilitat i atenció ciutadana.

Consulteu l’informe complet en aquest enllaç.

Etiquetes associades a la notícia