El nou Port Olímpic avança

Es deixa enrere l’oci nocturn i s’aposta per uns usos que potencien les pràctiques esportives, la gastronomia i les activitats de divulgació, formació i coneixement vinculades al mar i l’activitat marítima

29/07/2020 10:53 h

Ajuntament de Barcelona

En la Comissió de Seguiment del Port Olímpic es van tractar les accions prioritàries del projecte de transformació del complex en un espai més segur, divers i obert a la ciutadania, que va començar amb l’inici de la gestió municipal, al mes d’abril.

Es deixa enrere l’oci nocturn i s’aposta per uns usos que potencien les pràctiques esportives, la gastronomia i les activitats de divulgació, formació i coneixement vinculades al mar i l’activitat marítima.

Un espai obert a la ciutadania

La integració del Port Olímpic a la ciutat és un dels objectius prioritaris del nou model, que també defineix usos i activitats nous, allunyats dels actuals, i que fa una aposta clara per millorar l’espai mitjançant:

  • La diversitat d’activitats esportives vinculades al mar.
  • Una zona gastronòmica vinculada al mar i de proximitat.
  • Un espai de divulgació, formació i experimentació vinculat a la cultura marina.
  • Una zona oberta i accessible per a la ciutadania.

Prioritats d’acció

Amb l’objectiu de mantenir l’activitat del port fins que es duguin a terme les obres, s’han establert contractes de continuïtat amb els ocupants dels locals i s’ha incrementat la seguretat en tot l’àmbit del port reforçant la zona del moll de Mestral. També es va licitar el projecte per al nou accés per garantir que hi hagi la mínima afectació possible en l’activitat portuària.

A més, es comercialitzen amarratges amb contractes de curta durada, amb prioritat per a les embarcacions de menys eslora i amb bonificacions segons el grau de contaminació de l’embarcació.

Què és el primer que s’executarà? 

L’adequació dels locals del moll de Mestral: el Pla director situa en aquest espai els locals d’economia blava, que aprofiten els recursos del mar Mediterrani per impulsar un desenvolupament econòmic circular, no contaminant, eficient en l’ús dels recursos i basat en models de producció i consum sostenibles. A més de l’adequació dels locals, es preveu habilitar un espai de passeig, amb zones verdes i d’ombra, amb la instal·lació d’una pèrgola. El projecte disposa d’una inversió de 3,96 milions d’euros.

Paral·lelament, segueix el procés de recuperació dels locals d’oci nocturn del moll de Mestral del Port Olímpic mitjançant els tràmits jurídics i administratius corresponents.

Rehabilitació del Centre Municipal de Vela: hi ha una proposta per habilitar l’espai i adequar-lo a les necessitats del centre. Pel que fa a la formació i la pràctica de l’esport, hi ha funcionalitats i serveis com gimnàs, vestidors, aules, hangars i una gran sala polivalent amb vistes al mar, que servirà per a les activitats del centre, però també com a sala de reunions municipal o sala d’exposicions. El projecte total afectarà una superfície de gairebé 2.500 metres quadrats i disposarà d’una inversió de 3,76 milions d’euros.

Rehabilitació integral del dic de recer: segona fase de l’actuació en aquesta zona, que inclou la nova urbanització de l’espai i la rehabilitació integral dels locals en què s’ubicaran la resta d’activitats d’economia blava i dels pallols a doble alçària per oferir servei d’emmagatzematge a les persones usuàries dels amarratges. Entre l’edificació i la urbanització de l’espai, l’àmbit del projecte tindrà gairebé 9.500 metres quadrats, i s’hi destinarà una inversió de 7,036 milions d’euros.

Aquestes licitacions es publicaran el 29 de juliol, i es preveu que les obres s’executin a principis del 2022 i s’acabin a finals d’aquest mateix any o principis del 2023.

Prevenció i higienització contra la covid-19

Les instal·lacions del Port Olímpic s’han adequat a la situació sanitària actual amb les mesures de prevenció, higiene, seguretat, neteja i desinfecció exigides davant la pandèmia del coronavirus. La certificació Global Safe Site, en la categoria Excellence, avala que les mesures sanitàries dictaminades s’han implementat correctament i les mostres preses a les instal·lacions verifiquen la desinfecció i neteja de l’espai.