Els alcaldes i alcaldesses d’Eurocities reclamen més participació en la governança de la UE

El 7 i 8 de novembre s’ha celebrat a Barcelona la Cimera Europea d’Alcaldes i Alcaldesses “Reforçar la democràcia i el paper de les ciutats a la Unió Europea”, coorganitzada per l’Ajuntament i la xarxa Eurocities. Els 24 representants municipals han signat una declaració per reclamar més implicació i participació de les ciutats en els processos de governança i presa de decisions de la UE.

08/11/2023 16:42 h

Ajuntament de Barcelona

En la cimera europea han participat ciutats com Atenes, Tallinn, Tirana, Milà, Oulu, Bilbao, Màlaga, Múrcia, Bolonya, Brussel·les, Budapest, Hèlsinki, Porto, Sant Boi, Torí i Viena. La cimera s’emmarca en els actes organitzats per Barcelona com a Capital Europea de la Democràcia i s’ha celebrat en el context de l’Smart City World Congress 2023.

Declaració conjunta

Com a cloenda de la cimera, les ciutats participants han donat suport a la Declaració de ciutats europees per a l’elaboració de polítiques europees i la democràcia, que s’adreça al Consell Europeu i als estats membres de la Unió Europea i s’estructura en cinc punts:

  • Reforçar la democràcia, fomentar la descentralització, garantir l’autogovern local i l’aplicació efectiva del principi de subsidiarietat definit en el Tractat de la Unió Europea i, al mateix temps, reforçar l’associació amb els governs locals.
  • Promoure la descentralització fiscal i la sostenibilitat financera local, fonamental per empoderar els governs de les ciutats.
  • Potenciar la dimensió urbana de les polítiques de la UE. El desenvolupament ràpid i la importància creixent de les ciutats exigeixen un enfocament de les polítiques de la UE en matèria urbana en què encara no prenen part les ciutats.
  • Implicar les ciutats en les presidències de la UE i en les configuracions del Consell. La inclusió de les ciutats en el disseny i l’aplicació de la presa de decisions i les prioritats polítiques no tan sols millorarà l’eficàcia de l’aplicació, sinó que també reforçarà la responsabilitat democràtica.
  • Reformar el Comitè Europeu de les Regions per augmentar-hi la participació dels governs municipals i metropolitans.

La Declaració de ciutats europees per a l’elaboració de polítiques europees i la democràcia es pot llegir completa aquí.

Etiquetes associades a la notícia