Els preus públics es mantenen congelats el 2023

Les tarifes vigents dels equipaments i serveis municipals no s’apujaran el 2023. Malgrat l’increment de l’IPC, les entrades del Zoo, el Parc d’Atraccions Tibidabo i el Park Güell valdran el mateix que l’any anterior. Tampoc s’apugen les tarifes de serveis com el Bicing o Endolla Barcelona, tot i l’augment del preu de l’electricitat.

28/12/2022 13:46 h

Ajuntament de Barcelona

Amb la voluntat de mantenir l’accessibilitat als diferents serveis públics municipals per a determinats sectors de la població en la situació d’incertesa actual, també es mantenen les tarifes del 2022 als equipaments dels districtes, com ara els centres cívics, les ludoteques i els casals de barri, de joves i de gent gran, i als serveis oferts des de l’Àrea de Drets Socials, com ara el servei d’atenció domiciliària, els àpats en companyia, les residències, els habitatges tutelats o els centres de dia per a la gent gran.

Des de l’Àrea d’Ecologia Urbana, s’incorporaran el 2023 nous beneficis fiscals a les entitats que apliquin mesures de reducció de plàstics d’un sol ús: bonificacions d’un 10% addicionals a les ja existents, condicionades a eliminar o reduir l’ús de plàstic en el marc del Compromís Barcelona Plàstic Zero. A més, les activitats econòmiques de zones on hi ha implantat un sistema de recollida individualitzada de residus, com ara el “Porta a porta” o contenidors intel·ligents, gaudiran d’una reducció del 15% de la tarifa si compleixen uns mínims de reciclatge establerts.

A les instal·lacions esportives gestionades per l’Institut Barcelona Esports (IBE) i pels districtes, tampoc s’apugen les quotes per a les escoles, els clubs i les entitats esportives i se segueixen oferint preus socials per als sectors de població més sensibles (famílies nombroses i monoparentals, persones amb diversitat funcional, beneficiaris de la Targeta Rosa, usuaris dels serveis socials, persones en situació d’atur, persones refugiades, participants d’activitats extraescolars, del campus Olímpia o casals esportius, etc.). Sí que s’apugen, però, un 3% només les quotes dels abonaments.

D’altra banda, es crea un preu públic per oferir el servei d’autoconsum compartit municipal. Aquest servei consisteix a poder gaudir de 500 W d’energia generada, mantinguda i operada per l’Ajuntament, durant un any per 70 euros. Aquests 500 W podrien arribar a suposar un estalvi de fins a un 25% de la factura elèctrica d’una llar, que podrien ser uns 200 euros a l’any. En el cas de les persones vulnerables, aquest preu públic estaria bonificat al 100%.