En marxa Cuidem Barcelona, el nou servei de neteja i recollida de residus

Cuidem Barcelona ja s’ha començat a desplegar a Ciutat Vella, l’Eixample, Gràcia, Sant Andreu i Sant Martí. A partir del mes de setembre s’implementarà a la resta de la ciutat. El nou servei disposa de més recursos i més personal, per incrementar la freqüència, i d’una nova flota de vehicles elèctrics més silenciosos i menys contaminants, i s’adapta a les necessitats de cada barri.

09/03/2022 15:26 h

Ajuntament de Barcelona

El nou servei de neteja i recollida s’adapta als diversos espais de la ciutat des de diferents eixos:

  • Nova maquinària.
  • Introducció d’equips polivalents.
  • Més serveis de neteja amb aigua i en més zones.
  • Increment dels serveis de neteja de taques als paviments.
  • Augment de la neteja de zones verdes i dels parcs de la ciutat.
  • Increment de la neteja interior i exterior dels contenidors.
  • Augment de la neteja a les tardes i els dies festius per adaptar el servei als usos ciutadans de l’espai públic.
  • Pla de treball específic per a cada barri de la ciutat després d’analitzar casos representatius i les necessitats i les demandes del veïnat de cada territori.

Més eficient, més sostenible i més social

D’altra banda, Cuidem Barcelona incrementa en un 10% els recursos humans. En concret, incorpora al servei un total de 400 operaris i operàries. El nou servei també incorpora dones en llocs de comandament, persones amb discapacitat o risc d’exclusió social i un equip de 40 informadors i informadores.

A més, es passa d’un 20% de vehicles elèctrics a un 66%, amb un total de 870 vehicles més silenciosos gràcies a equips insonoritzats que disminueixen els nivells sonors del servei.

Aposta per la recollida selectiva

Amb el desplegament de Cuidem Barcelona es vol reduir el 10% dels residus generats el 2030, i incrementar fins al 55% la recollida selectiva l’any 2025 per complir els objectius que marca Europa.

Per aconseguir-ho s’introdueixen una sèrie de canvis:

  • Simplificació del model de separació dels materials que van al contenidor groc.
  • Nous models i sistemes de recollida adaptats a les realitats urbanístiques de la ciutat.
  • Nou disseny dels contenidors, més flexibles i adaptats al territori.

També s’implementa un nou model de distribució dels contenidors de residus per agrupar totes les fraccions en una única ubicació, sempre que sigui possible, o per agrupar tots els contenidors de recollida selectiva. Aquesta distribució incrementa en un 25% el nombre de contenidors de recollida selectiva i rebaixa el nombre de contenidors de la fracció de resta.

El nou servei de neteja i recollida de residus s’emmarca en l’execució del pla Cuidem Barcelona, de manteniment integral de l’espai públic, i té una inversió de 2.300 milions d’euros per als pròxims vuit anys.

Més informació

Etiquetes associades a la notícia