Garantia d’accessibilitat als museus barcelonins per a persones amb discapacitat

Les mesures ja estan actives al Monestir de Pedralbes, el Museu del Disseny, el Jardí Botànic, el Museu Etnològic i de Cultures del Món, la Fabra i Coats o als centres de l’Institut de Cultura de Barcelona.

26/02/2019 17:23 h

Ajuntament de Barcelona

Monestir de Pedralbes

La presentació de les novetats pel que fa a l’accessibilitat als museus de la ciutat ha tingut lloc al Museu del Monestir de Pedralbes, un equipament en què ja s’han portat a terme moltes actuacions perquè tothom el pugui visitar.

La tomba de la reina Elisenda de Montcada és un dels conjunts funeraris més interessants de la Catalunya i data de l’any 1300. Ara, una reproducció a escala en forma de maqueta tàctil permet que les persones amb discapacitat visual puguin conèixer la peça tocant-ne cadascun dels detalls, a més d’incorporar una descripció en braille i una peanya giratòria que permet pujar o baixar la maqueta.

A més, el Monestir de Pedralbes ofereix activitats i visites adaptades per donar visibilitat a la necessitat que la programació dels centres culturals sigui universal i accessible per a tots els públics.

Finalment, el projecte “Guia’m”, que s’estrena el 28 de febrer en aquest equipament, és una iniciativa d’inserció laboral en què joves amb el trastorn d’Asperger faran de guies del patrimoni cultural.

El Museu del Disseny, impulsor de l’accessibilitat

El Museu del Disseny ha estat un dels espais que ha aplegat més novetats quant a l’accessibilitat. El mes de juny del 2018 s’hi va inaugurar l’exposició “Dissenyes o treballes? La nova comunicació visual 1980-2003”, que inclou algunes mesures d’accessibilitat per a persones amb discapacitat visual o baixa visió. Per mitjà d’una aplicació mòbil, les peces de l’exposició incorporen l’accessibilitat per escoltar una audiodescripció en tres idiomes.

Un mapa tàctil a la planta baixa del museu permet a les persones amb discapacitat visual orientar-se per la sala i localitzar els set punts accessibles amb làmines tàctils, la informació en braille i lletra ampliada.

Al mes de novembre, la tercera edició de les jornades “Disseny per viure” es van centrar en l’entorn de la diversitat funcional per mostrar i recollir idees, propostes i projectes que exploren com el disseny pot fer de mediador entre nosaltres i les nostres capacitats. Les jornades van disposar de mesures d’accessibilitat comunicativa.

Mobilitat i tecnologia

Per la seva banda, el Jardí Botànic va estrenar plafons de lectura fàcil, una eina clau per oferir continguts científics clars i accessibles per a totes les persones, en especial a aquelles que tenen dificultats de lectura. A més, el jardí va adquirir el segon vehicle elèctric destinat a persones amb mobilitat reduïda.

Gràcies a Barcelona Sense Barreres, una aplicació mòbil gratuïta d’impuls municipal, les persones amb discapacitat visual també poden gaudir del Museu Etnològic i de Cultures del Món. Mitjançant l’aplicació es pot rebre informació d’interès, llegida o escoltada, quan es passa per davant de les localitzacions que tenen instal·lat el dispositiu emissor.

Exposicions per a tothom

El Centre d’Art Contemporani de Barcelona – Fabra i Coats ha integrat també els textos en lectura fàcil per a l’exposició ‘Duae Collective’, situada a peu de carrer, i diversos elements de l’exposició mantenen una alçada adequada per a les persones amb problemes de mobilitat o que van en cadira de rodes.

Promoure la inclusió en la cultura

El 2017, els museus de l’ICUB es van adherir a lApropa Cultura, una plataforma que facilita la col·laboració entre els equipaments culturals i les entitats socials per promoure la inclusió i la transformació social a partir de la cultura. La plataforma ofereix preus reduïts a entitats que treballen amb col·lectius amb risc d’exclusió social per tal de fomentar l’ús de la cultura.

Un total de 4.021 usuaris d’Apropa Cultura han visitat els diferents museus i centres patrimonials durant el 2018.

Més de deu anys per fer de la cultura un dret universal

La promoció i millora de l’accessibilitat en els equipaments culturals de la ciutat és un factor important per a l’ICUB, que porta més de deu anys treballant braç a braç amb l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD).

L’IMPD facilita assessorament tècnic i especialitzat, així com el vincle amb els usuaris i les entitats afectades, amb la finalitat d’incidir en les necessitats específiques dels diferents col·lectius.

A més, nombrosos programes d’activitats impulsats per l’ICUB ja garanteixen l’accessibilitat universal a tota la ciutadania, com el Grec Festival de Barcelona, la Mercè, Santa Eulàlia, la Cavalcada de Reis, etc. Amb aquest objectiu l’any 2017 es va crear la Taula d’Accessibilitat dels museus i centres expositius, amb representants de referents en matèria d’accessibilitat de cadascun dels quinze museus, arxius i centres d’art que aplega l’ICUB.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades