Homenatge de Sant Antoni a les víctimes dels bombardejos del 38

20/03/2017 13:15 h

Districte Eixample

Sant Antoni va recordar divendres els bombardejos que es van produir sobre el barri durant el mes de març de 1938  per l’aviació italiana a les ordres de Franco. L’homenatge va començar amb una xerrada de Dory Sontheimer a l’Espai Veïnal de Calàbria 66, on va presentar els seus llibres ‘Las siete cajas’ i ‘La octava caja’, que narren el tràgic destí de la seva família jueva durant la II Guerra Mundial. L’acte va ser organitzat per la Taula de Memòria Històrica de Sant Antoni.

L’homenatge a les víctimes dels bombardejos va tenir lloc a la sortida del carrer Calàbria del metro de Rocafort, encara que com va explicar durant l’acte Miquel Salas, membre de la Taula de Memòria Històrica de Sant Antoni, s’ha descobert que l’artefacte va entrar per les escales del metro al carrer Rocafort, que aleshores feia de refugi antiaeri. Una sirena amb la veu original d’aquella època advertia els veïns i veïnes del perill de bombardeig i l’actriu Alícia González Laá i una nena van recrear una escena de la vida quotidiana al refugi. També van donar el seu testimoni persones grans que van viure de primera mà els bombardejos i van perdre veïns i coneguts.

La historiadora del barri Mercè Tatjer va recordar que durant la Guerra Civil el barri no era gaire diferent a com és ara i que es van construir molts refugis públics i privats per posar-se a aixopluc de les bombes. La Taula de Memòria Històrica del barri està recuperant ara els llocs i els fets històrics que es van viure durant aquells anys de guerra fraticida per realitzar rutes històriques pel barri de Sant Antoni.

L’acte va concloure amb una encesa d’espelmes a la boca del metro en record de les víctimes de les bombes. Del 16 al 18 de març de 1938, un total de 924 barcelonins i barcelonines van perdre la vida pels bombardejos de l’aviació, entre ells 118 infants.