Una ciutat més connectada: l’L10 Sud arriba a la Marina

El 8 de setembre es posa en marxa la nova línia de metro L10 Sud, que connecta els barris de la Marina amb la resta de la ciutat en un recorregut de 4,5 quilòmetres i cinc estacions. El nou tram està format per dues estacions de nova creació, Foc i Foneria, al districte de Sants-Montjuïc, i tres estacions comunes amb l’L9 Sud (Can Tries / Gornal, Torrassa i Collblanc), a l’Hospitalet de Llobregat.

07/09/2018 08:49 h

Ajuntament de Barcelona

La millora del transport públic als barris de la Marina de Port i la Marina del Prat Vermell es fa realitat amb una línia completament accessible i adaptada, que enllaçarà amb les línies L1, L5 i L9 Sud i tindrà una freqüència de pas de 7 minuts i 20 segons els dies feiners. A les estacions compartides amb l’L9 Sud, els usuaris hauran de fixar-se en la informació dels teleindicadors situats a sobre de les portes d’andana, que indicaran el nom de la línia de pas.

A més, la nova L10 Sud segueix el model de trens sense conductor que ja funcionen en les línies L9 i L10, un sistema automatitzat que en millora l’eficiència i es gestiona des del Centre de Control de Metro. Tot i això, totes les estacions disposen de personal per atendre els usuaris i resoldre incidències.

L’entrada en servei de les noves estacions de Foc i Foneria suposarà una captació de 6.253 entrades al dia. A més, entre l’L9 i l’L10 el nombre d’usuaris de metro creixerà fins als 29,5 milions l’any. Amb aquest increment de l’ús del metro, es calcula que s’eliminaran uns 1.438 vehicles de la xarxa viària, un nombre que representa una reducció de 975 tones de diòxid de carboni anuals. D’aquesta manera, es contribueix a una mobilitat més sostenible que millora la qualitat de l’aire i, per extensió, la qualitat de vida dels barcelonins i les barcelonines.

L’ampliació de la xarxa de metro a l’eix del passeig de la Zona Franca permet assolir una mobilitat equitativa i transversal i una ciutat més connectada. L’L10 Sud continuarà creixent amb la incorporació de les estacions de Provençana i Ciutat de la Justícia, previstes per al febrer i l’octubre del 2019, respectivament. Amb aquesta futura ampliació, la línia també enllaçarà amb l’L8.

Connexions de la nova L10 Sud

L’enllaç amb l’L9 Sud es podrà fer des de qualsevol de les estacions de Can Tries / Gornal, Torrassa i Collblanc per arribar des de Zona Universitària fins a l’aeroport.

Per connectar amb l’L1, caldrà fer transbordament a l’estació de Torrassa. El temps de desplaçament des de Foc fins a Catalunya serà d’uns 25 minuts.

La connexió amb l’L5 es podrà fer canviant de línia a l’estació de Collblanc. El trajecte entre Foc i Sagrada Família serà d’uns 30 minuts.

Preguntes més freqüents

Amb quines altres línies té correspondència l’L10 Sud?
Inicialment, des de l’L10 Sud es podrà connectar amb les línies L9 Sud, L1 i L5. Un cop s’obri l’estació de Ciutat de la Justícia, l’L10 Sud enllaçarà amb l’L8.

Quina serà la freqüència de pas de l’L10 Sud?
Els dies feiners el metro passarà cada 7 minuts i 20 segons.

Podré agafar l’L10 Sud amb cadira de rodes?
Sí, totes les estacions i els combois de l’L10 Sud estan totalment adaptats per a persones amb mobilitat reduïda.

Com es pot anar al centre de Barcelona amb la nova L10 Sud?
Cal fer transbordament a l’L1 a l’estació de Torrassa i agafar qualsevol comboi en direcció Fondo. El trajecte entre Torrassa i Catalunya és de vuit parades.

Quant es triga a anar fins a la plaça de Catalunya amb la nova L10 Sud?
Si agafem el metro a l’estació de Foc de l’L10 Sud, el trajecte complet fins al centre és d’uns 25 minuts, incloent-hi el transbordament a l’L1 a l’estació de Torrassa.

Quant es triga a anar fins a Sagrada Família amb la nova L10 Sud i com s’hi arriba?
Per anar de l’estació de Foc a Sagrada Família calen uns 30 minuts. Cal fer transbordament a l’L5 a Collblanc.

L’L10 Sud em permet anar a Zona Universitària?
Sí, enllaçant amb l’L9 Sud en sentit Zona Universitària en qualsevol de les estacions de Can Tries / Gornal, Torrassa o Collblanc.

Com puc saber la destinació dels trens en les estacions que comparteixen l’L10 Sud i l’L9 Sud?
Cal fixar-se en la informació dels teleindicadors situats a sobre de les portes d’andana a les estacions de Can Tries / Gornal, Torrassa o Collblanc.

Podré agafar l’L10 Sud a la nit?
Els horaris d’obertura de l’L10 Sud són iguals als de la resta de línies de metro de Barcelona:

  • De dilluns a dijous i diumenges: fins a la mitjanit.
  • Nits de divendres i vigília de festius: fins a les dues de la matinada.
  • Nits de dissabte a diumenge: el metro no tanca, hi ha servei continu durant tota la nit.

Quan s’obriran la resta d’estacions de l’L10 Sud?
Al llarg del 2019 està prevista l’obertura de les estacions de Provençana (febrer del 2019) i Ciutat de la Justícia (octubre del 2019). No hi ha encara cap data prevista per a l’obertura de la resta d’estacions, que connectaran amb el polígon de la Zona Franca.

Qui condueix els metros de l’L10 Sud?
Com a la resta de línies automàtiques de la ciutat, els trens de l’L10 Sud circulen sense conductor. Ara bé, en tot moment els moviments dels combois són controlats i programats des del Centre de Control de Metro. A més, a les estacions hi ha personal per atendre els usuaris i resoldre incidències.

És segur el sistema automàtic dels metros sense conductor?
La tecnologia capdavantera emprada per controlar la circulació de trens de l’L10 permet un servei més fiable i regular i, alhora, es redueix la possibilitat de cometre errors humans. A més, totes les estacions de la línia estan equipades amb portes d’andana per evitar caigudes accidentals d’objectes i de persones la via.

Etiquetes associades a la notícia

Notícies relacionades