La Borda guanya el Premi d’Arquitectura Mies van der Rohe

L’edifici de cohabitatge realitzat en fusta La Borda, ubicat a la Bordeta al voltant de Can Batlló, ha aconseguit el Premi d’Arquitectura Emergent Mies van der Rohe de 2022 que atorga la Unió Europea. El proper 12 de maig se celebrarà la cerimònia d’entrega de premis al Pavelló Mies van der Rohe a Barcelona, en el marc de ‘Model. Festival d’Arquitectures de Barcelona’. L’altra obra premiada en aquesta edició és Town House – Kingston University, a Londres.

27/04/2022 15:05 h

efreile

El projecte cooperatiu de La Borda, basat en la copropietat i la cogestió de recursos, es va convertir en el primer edifici d’obra nova de cohabitatge a la ciutat el 2018, i va ser construït en un solar cedit per l’Ajuntament de Barcelona, al barri de la Bordeta. El disseny i la construcció de l’edifici van anar a càrrec de la cooperativa d’arquitectes Lacol i va ser edificat principalment amb fusta, seguint criteris de sostenibilitat. La Borda està formada per 28 habitatges i diferents espais d’ús comú amb una gran cuina, menjador, bugaderia i sales polivalents per potenciar la vida comunitària, i ha estat reconeguda amb distincions com el Premi especial a la innovació als European Responsible Housing Awards (2019) o el Premi Ciutat de Barcelona (2018).

A més de La Borda, el projecte d’habitatge públic de lloguer assequible per a joves de Can Fabra, construït a les naus del recinte de Fabra i Coats, al districte de Sant Andreu, era un altre candidat al guardó de 2022, juntament amb el Centre Esportiu Turó de la Peira, a Nou Barris, que ha solucionat el desnivell topogràfic i els accessos, i ha fet un ús estructural i sostenible de la fusta.

El Premi d’Arquitectura Contemporània de la Unió Europea – Mies van der Rohe és un dels guardons internacionals més prestigiosos del camp de l’arquitectura. De caràcter biennal, té per objectiu reconèixer i divulgar la innovació en l’arquitectura, així com aconseguir una comprensió profunda de la transformació de l’entorn construït. Les candidatures són proposades per un ampli grup d’experts i col·legis professionals d’arquitectes de tota Europa. En aquesta edició han escollit 40 obres –de 532 projectes nominats- provinents de 18 països europeus, que destaquen les tendències actuals, amb una especial atenció a la inclusió social, la sostenibilitat i circularitat, i la concepció estètica. El premi està dotat amb 60.000 euros.

Notícies relacionades