La seu de la Dècada de l’Oceà de la Unesco serà a Barcelona

Barcelona serà la seu de l’Ocean Decade Collaborative Centre, un complex dedicat al desenvolupament de l’economia blava sostenible, de la Unesco, l’organització de les Nacions Unides per a l’educació, la ciència i la cultura. Com a mínim hi serà fins el 2030, quan acabi la Dècada de l’Oceà, dedicada a aquest àmbit, que coordina la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de l’organisme internacional.

05/06/2025 15:28 h

Barcelona és la primera ciutat a liderar un dels deu reptes fixats per les Nacions Unides en la defensa de l’ecosistema marí i el desenvolupament d’una economia oceànica sostenible i equitativa, a qui també s’han adherit universitats i centres de recerca. A més es consolida com un referent en l’impuls de l’economia blava.

Es tracta d’un projecte que lidera l’Ajuntament en col·laboració amb el Port de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, amb socis científics com el Consell Superior d’Investigacions Científiques, a través del seu Institut de Ciències del Mar, i BlueNetCat, la xarxa R+D+I Marítima de Catalunya que integra més de 800 científics i científiques de les principals universitats i centres de recerca catalans, i amb el suport del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

La Fundació Barcelona Capital Nàutica s’ocuparà de la gestió del personal i del pressupost. El centre començarà a funcionar el 2025 amb una direcció i dues persones tècniques i es preveu ampliar l’equip a cinc persones a partir del tercer any de funcionament. El projecte es basa en tres eixos estratègics:

  • Generar coneixements sobre economia blava.
  • Impulsar la innovació en aquest sector.
  • Fomentar partenariats i aliances internacionals.

Seguint aquests eixos, es desenvoluparan diferents accions concretes com ara la consolidació d’un fons d’inversió d’impacte en economia blava amb seu a Barcelona o l’impuls d’esdeveniments internacionals sobre aquest àmbit que se celebren a la ciutat, principalment el Tomorrow Blue Economy.

L’economia blava, un sector estratègic

Segons un informe del Departament d’Agricultura del 2024, sobre dades del 2021, l’economia blava a Catalunya suposa un volum de negoci de 15.000 milions d’euros (el 3,3% del total de Catalunya), un valor afegit brut de 3.800 milions d’euros (1,7% de Catalunya) i ocupa 104.000 persones (2,9% del total de Catalunya).

L’economia blava és, de fet, un dels deu sectors definits com a estratègics en el pla Barcelona Impulsa,  l’agenda econòmica de la ciutat fins el 2035, que s’enfoca en la creació de llocs de treball de qualitat i en la diversificació econòmica de la ciutat.

Hi ha en marxa tres nous equipaments de referència per a l’economia blava que estaran en funcionament entre el 2027 i el 2028: el Parc de Tecnologia Marítima de Barcelona a la Nova Bocana del Port, el pol d’innovació BlueTechPort, impulsat pel Port de Barcelona, i el centre Barcelona Mar de Ciència, un laboratori de l’oceà per a la transformació social de l’Institut Ciències del Mar.

Etiquetes associades a la notícia