La Casa Tosquella, al barri del Putxet, serà un equipament per a gent gran

L’Ajuntament de Barcelona ha arribat a un acord amb la propietat per adquirir aquest edifici del districte de Sarrià - Sant Gervasi. Es tracta d’un edifici modernista que està considerat Monument Històric i Bé Cultural d’Interès Nacional. Desocupat des del 2012, amb aquesta adquisició es fa realitat la reivindicació de diferents entitats del barri.

18/11/2021 15:04 h

Josep Manel Nofuentes Jodar

A banda de satisfer la necessitat de dotar un equipament per a gent gran al districte, aquesta adquisició també dona resposta a la voluntat de protegir els edificis singulars per preservar-ne el valor patrimonial, atès que l’edificació i el jardí es troben actualment força deteriorats per manca de manteniment.

Una casa d’estil singular

La Casa Tosquella la va encarregar el 1889 el comerciant Antoni Tosquella al mestre d’obres Juan Caballé com a casa d’estiu. Entre el 1907 i el 1908 la va reformar l’arquitecte Eduard M. Balcells i Buigas. Balcells era un dels darrers arquitectes del Modernisme i davant la llibertat que li va donar Tosquella, tant per a la construcció com econòmicament, va acabar fent una obra impressionant, amb bases modernistes però amb tocs aràbics i amb un estil singular.

Recentment aquest edifici ha estat incorporat a la “Lista roja de patrimonio”, per alertar del seu estat, evitar-ne el deteriorament i impulsar-ne la recuperació. Així mateix, la Casa Tosquella està inclosa en el Pla especial del patrimoni arquitectònic i catàleg del districte 5, amb nivell de protecció A (Béns Culturals d’Interès Nacional).

Un nou equipament per al barri del Putxet i el Farró

L’adquisició de la Casa Tosquella permetrà destinar-la, un cop rehabilitada, a un ús públic. Atesa la qualificació, la situació i la superfície que ocupa, aquesta edificació seria idònia com a equipament de barri, i específicament com a casal de gent gran. Un altre dels objectius del Districte és poder obrir els jardins de la finca a la ciutadania i guanyar d’aquesta manera un nou espai verd.

Pel que fa a la ubicació, resulta important destacar que la implantació d’un nou equipament municipal en aquesta finca permetria aconseguir l’objectiu de cohesionar i connectar els dos nuclis del barri del Putxet i el Farró, separats per la ronda del General Mitre. De fet, un dels carrers que rodeja la finca, el carrer de Ballester, està en plenes obres de reurbanització per pacificar-lo.

Aquestes obres suposen una inversió de gairebé 1,4 milions d’euros i tenen l’objectiu de guanyar espai per als vianants i donar resposta a una antiga demanda veïnal de pacificació de la via.

Casa Tosquella

Etiquetes associades a la notícia