L’Ajuntament de Barcelona participa al Fòrum Global de l’Economia Social (GSEF) virtual els propers 21 i 22 d’octubre

El Fòrum Global de l’Economia Social (GSEF) virtual se celebrarà del 19 al 23 d’octubre, sota el lema 'El poder de la comunitat i l'ESS com a via per a la transformació. A majors reptes, més solidaritat'. L’Ajuntament de Barcelona hi serà el 21 d’octubre a les 13.30 h i a la plenària del 22 d'octubre a les 15.30 h.

16/10/2020 10:22 h

Laia Ruiz

Les economies comunitàries són experiències col·lectives que generen maneres alternatives de satisfer les necessitats de les persones i els col·lectius des d’una mirada transformadora. Engloben noves pràctiques econòmiques que tenen en comú un alt grau de participació i organització col·lectiva en la provisió de béns i serveis i, per tant, una forta estructura d’autoorganització. En aquest tipus d’iniciatives és rellevant el tipus d’estratègies econòmiques que es generen i, sobretot, els vincles personals que enforteixen comunitats.

La sessió al GSEF organitzada per l’Ajuntament de Barcelona, ‘Donant suport a les economies comunitàries a Barcelona, presentarà l’experiència de la política pública municipal per potenciar, donar suport i crear xarxa a les economies comunitàries de la ciutat. La jornada es dividirà en tres: una primera part descriptiva, on s’explicarà la feina des del 2015 amb el diagnòstic i organització de l’espai de treball compartit, així com l’evolució fins el 2020; la segona part se centrarà en els reptes presents i les solucions que s’estan posant en marxa; i una darrera part per debatre i resoldre dubtes.

  1. Trajectòria de la política pública de suport a les economies comunitàries (2015-2020), per Xavier Rubio Cano, Cap de Departament d’Economia Social de l’Ajuntament de Barcelona.
  2. Com s’ha concretat l’articulació i la visibilitat de l’activitat, per Pau Roldán, Tècnic de referència d’economies comunitàries de el Departament d’Economia Social de l’Ajuntament de Barcelona.
  3. Contextualització de l’estratègia d’impuls sectorial de l’àmbit de les cures, mitjançant la metodologia GeneradorESS d’Impactes, per Begoña Planas, Tècnica de Projectes d’Innovació Socioeconòmica de Barcelona Activa.
  4. L’experiència de la cooperativa Ca l’Abril, acompanyament tècnic, per Neus Bonnin, Tècnica de Projectes d’Innovació Socioeconòmica de Barcelona Activa.
  5. La vivència pràctica de les persones sòcies de la cooperativa, per Òscar Núñez, soci de la cooperativa Ca l’Abril.

La sessió, d’hora i mitja i en castellà, es podrà seguir via streaming el proper 21 d’octubre a les 13.30 (hora Barcelona).

A més, el dia 22 d’octubre a les 15.30 h participarem a la Sessió Plenària ‘New Solidarity for an Ecological Transition‘. L’Ester Vidal Pujol- Xicoy, Directora de la Direcció de Serveis d’Economia Cooperativa, Social i Solidaria i Política Alimentària, explicarà el cas i perspectiva de Barcelona per tal d’aprofundir en les reflexions i avaluacions cap a solucions viables de sostenibilitat i transició ecològica.

Des dels anys 70, es veu la necessitat d’un canvi social planetari davant de l’evident
crisi ambiental global, que ens situa en condicions de risc però que, al mateix temps, expandeix
les oportunitats per a una transformació, basada en el reconeixement que el futur és
susceptible de ser redissenyat i construït en base altres valors i models econòmics com l’economia i la societat.

Això exigeix ​​una economia que tingui com a principi la preservació de la natura; una economia que contribueix a generar valors com la solidaritat i la cooperació en la creació d’una societat més equitativa i justa, sostinguda en la viabilitat ecològica, social i econòmica i on la vida de les persones estigui al centre. La transformació ecològica suggereix diversos camins que convergeixen en molts aspectes amb els valors i principis de l’ESS, i per això es considera valuós
conèixer-los i explorar-los.

La participació de la Directora de la Direcció de Serveis d’Economia Cooperativa, Social i Solidaria i Política Alimentària, permetrà conèixer una experiència concreta sobre polítiques municipals de promoció de l’ESS i, alhora, de transició ecosocial.

La sessió plenària es podrà seguir en tres idiomes (anglès, castellà i francès) i durarà 90 minuts.

Etiquetes associades a la notícia