Proposta d'educació ambiental, al Besòs i el Maresme

Impulsat pel Pla de Barris, el projecte abasta àmbits de la vida veïnal com l'escolar i el comercial, i ha programat un acte festiu, la Plasticada, per evidenciar didàcticament els usos d'algunes de les coses que es llencen

29/10/2022 22:03 h

Districte Sant Martí

Aquest projecte d’educació ambiental neix del Pla de Barris del Besòs i el Maresme amb  l’objectiu d’augmentar la cura i el civisme cap a l’espai públic i el sentiment de pertinença i orgull de barri. S’emmarca, també, en la campanya de ciutat Cuidem Barcelona, i el Districte de Sant Martí ha designat el seu disseny i execució a la cooperativa Espai Ambiental.

El barri presenta indicadors alts de vulnerabilitat que abasten diferents dimensions (social, econòmica, educativa, d’accés a l’habitatge, etc). Entre les diverses problemàtiques que l’afecten, el veïnat ha expressat des de diferents espais de participació que la neteja i les conductes incíviques en l’ús de l’espai públic, són factors que afavoreixen la percepció d’inseguretat.

El projecte ha incidit en dos àmbits bàsics de la vida veïnal al barri:

Comercial. A través de visites personals a diversos comerços del barri, i sobretot en  els punts més conflictius en relació a la gestió de residus, s’ha presentat a les persones responsables la Guia d’Educació Ambiental i Residus duta a terme pel Pla de Barris, cosa que ha servit per resoldre dubtes i recollir incidències sobre la separació selectiva i la recollida de brossa.

Escolar. S’està treballant amb l’alumnat de les escoles Concepción Arenal, Eduard Marquina i Prim i l’institut Barri Besòs a través de diferents tallers de sensibilització per tal de presentar la problemàtica i la Guia d’Educació Ambiental i Residus, i es determinen les accions que vol desenvolupar cada classe el dia final d’intervenció a la via pública.

Tot plegat tindrà un punt àlgid amb la Plasticada per un barri net. Aquesta acció configura la intervenció a la via pública, un dia final de celebració i reivindicació, que tindrà lloc el 2 de desembre a les 11 h a rbla. Prim / c. Pujades. Prèviament, l’alumnat recorrerà els diversos carrers del barri amb la presència de l’eco-carrossa de la companyia de teatre Antigua i Barbuda.

S’hi convida els veïns i les veïnes del barri a participar-hi per treballar per un barri net i cuidat a través de les activitats que està preparant l’alumnat: manifestació, encartellada, concert amb instruments fets amb materials reutilitzats, cants i ball.

Es podrà seguir a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #plasticadabarrinet.