L’Orgull LGTBI a Barcelona: activitats a tots els barris

Entre el maig i el juny se celebren dues jornades clau en la lluita pels drets de les persones LGTBI, el Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia i el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI. Barcelona s’afegeix als actes de reivindicació i celebració amb una àmplia programació que inclou la Festa del Centre LGTBI, el concert de l’Orgullosa i les activitats que organitzen els districtes i els museus de la ciutat per continuar defensant la diversitat sexual i de gènere.

13/05/2023 10:50 h

Ajuntament de Barcelona

Les activitats que se celebraran entre els mesos de maig i juny al voltant de la comunitat LGTBI inclouen exposicions, festes, concerts, rutes guiades, tallers, xerrades o projeccions que es duran a terme tant al Centre LGTBI de Barcelona com en diversos espais públics, equipaments i museus de la ciutat. El punt culminant de la programació serà el 28 de juny, amb el concert de l’Orgullosa, que tindrà lloc al Moll de la Fusta.

Enguany els cartells que donen vida, color i força reivindicativa a les activitats són obra de l’artista lituana Egle Zvirblyte. Les creacions d’aquesta il·lustradora es caracteritzen per ser brillants i acolorides, impactants i irreverents, amb una forta presència dels temes de la identitat, la transformació, la connexió humana i el poder de la dona. Les il·lustracions que componen els diversos cartells que ha dissenyat per a la ciutat, que també compten amb el disseny d’Arauna Studio, mostren una Barcelona combativa i compromesa amb la defensa dels drets i les llibertats del col·lectiu LGTBI.

Orgull de Barri

La celebració de l’Orgull LGTBI s’estendrà a tots els districtes amb un seguit d’activitats per celebrar i reivindicar la diversitat sexual, afectiva i de gènere en carrers, places, biblioteques o centres cívics, entre altres espais. Prop d’un centenar d’activitats com concerts, rutes guiades, tallers de drag, festivals d’arts escèniques, festes, xerrades, gravacions de pòdcasts o projeccions de documentals formaran part de la programació de l’Orgull de Barri, on també s’inclouen esdeveniments tan arrelats com la Festa Orgull del Karmel, l’Orgull de la Trini o l’Orgull de Classe a Nou Barris.

L’ampli ventall de propostes sorgeix de l’esforç de les entitats, les associacions i els equipaments que treballen dia rere dia per defensar els drets LGTBI i lluitar contra l’LGTBI-fòbia en el terreny comunitari, des de la proximitat i la participació.

Orgull de museus

Un any més, diferents museus de la ciutat tornen a unir-se per reinterpretar les seves col·leccions en clau LGTBI. Amb exposicions, visites guiades o tallers, es proposa una mirada des de la diversitat sexual, afectiva i de gènere en àmbits com la natura, els esports o la creació artística.

Concert de l’Orgullosa

Per segon any consecutiu, la celebració del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI es materialitzarà amb un gran concert que es durà a terme al vespre al Moll de la Fusta. Durant els propers dies es donaran a conèixer els artistes que formaran part d’un esdeveniment per defensar i celebrar la diversitat, l’amor, les dissidències, les corporalitats diverses i l’orgull del col·lectiu LGTBI.

Festa del Centre LGTBI

El dissabte 20 de maig se celebrarà la Festa del Centre LGTBI, una jornada d’activitats lúdica i festiva, alhora que reivindicativa, per visibilitzar els drets LGTBI i la diversitat sexual, afectiva i de gènere a través de la cultura i les arts escèniques. La jornada celebra el Dia Internacional contra l’LGTBI-fòbia, el 17 de maig, dia en què l’Organització Mundial de la Salut va eliminar l’homosexualitat del catàleg de malalties mentals, l’any 1990.

La Festa del Centre LGTBI se celebrarà a l’equipament municipal, al teatre El Molino i a la Sala Paral·lel 62, amb l’objectiu d’enderrocar els prejudicis a través de la música, la dansa, la fotografia i moltes activitats col·lectives, participatives i per a tots els públics.

  • Centre LGTBI de Barcelona (carrer del Comte Borrell, 22): entre les 11.30 i les 14.00 hores, les activitats estaran adreçades a un públic familiar i s’ubicaran a l’equipament i al carrer del Comte Borrell, en el tram entre els carrers del Parlament i el Marquès de Campo Sagrado. Hi haurà dues visites guiades a l’exposició fotogràfica “Cora”, a càrrec de Gabo Caruso; un taller de confecció de caputxes dinamitzat per l’artista Tropidèlia, i un dinar popular organitzat per Kleo la Faraona, entre altres propostes.
  • Teatre El Molino (carrer de Vilà i Vilà, 99): la festa es traslladarà al teatre a partir de les 18.00 hores, amb les actuacions de dansa contemporània de Patricia Caballero i Alberto Cortés. Tancarà l’espectacle la cupletista Glòria Ribera, que amb la seva fusió reivindica l’herència dels històrics cabarets del Paral·lel. L’entrada costarà 5 euros, i les places són molt limitades.
  • Sala Paral·lel 62 (avinguda del Paral·lel, 62): la festa hi continuarà des de les 20.30 hores amb diverses propostes de dansa i música, amb artistes com L’Beel, Kora, Pandawaack i un tancament de festa amb el DJ Juanmi Entrelanas. L’entrada a aquest espai també costarà 5 euros i es podrà aconseguir aquí.

Etiquetes associades a la notícia