M’agrado tal com sóc

27/01/2015 13:50 h

Míriam Pina García

L’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB) imparteix tallers en diferents centres educatius de Barcelona i s’adreça a uns dels col·lectius més sensibles, els alumnes de tercer i quart d’ESO. La idea del taller és prevenir des dels instituts els trastorns de la conducta alimentària, perquè com més aviat se’n detecten els símptomes, més possibilitats hi ha de curar-se.

Vídeo ‘M’agrado tal com sóc’

“N’hem detectat casos. Hem tingut algun cas d’alumnes que han d’anar al centre de dia per controlar-se el pes, el que mengen. El que volem és detectar-ho ràpidament per trobar-hi una solució i orientar les famílies”, explica Pilar Doñate, professora de biologia i coordinadora de tercer i quart d’ESO de l’Institut Vila de Gràcia. Per aquest motiu des d’aquest centre educatiu es van posar en contacte amb l’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia i s’ha inclòs el taller “M’agrado tal com sóc” al programa de salut de l’institut.

L’anorèxia, la bulímia o el trastorn per afartament són malalties psiquiàtriques greus que amaguen al darrere problemes d’autoestima. Gràcies a aquests tallers, els estudiants desperten l’esperit crític davant d’una societat preocupada pel culte al cos. A l’aula d’aquest centre educatiu molts alumnes han reconegut haver-se sentit insatisfets amb el seu propi cos alguna vegada. A través de vídeos i exercicis pràctics, els adolescents prenen consciència d’unes malalties que actualment afecten 28.000 joves, la majoria noies. “El 70% es recupera gairebé totalment”, comenta Cristina Carretero, directora del Programa de prevenció i promoció de la salut d’ACAB.

L’Associació contra l’Anorèxia i la Bulímia (ACAB)

L’Associació Contra l’Anorèxia i la Bulímia de Catalunya és una entitat sense afany de lucre que va néixer l’any 1992 per tal de donar a conèixer els trastorns de la conducta alimentària (anorèxia, bulímia i trastorn per afartament), les conseqüències i els riscos que aquests trastorns comporten i, alhora, per vetllar perquè les persones afectades rebin l’atenció sanitària especialitzada i de qualitat a la qual tenen dret. L’ACAB ajuda, orienta i acompanya les persones afectades per aquestes malalties i les seves famílies. A més, col·labora amb la Fundació Imatge i Autoestima, impulsada l’any 2007 per l’ACAB per dissenyar estratègies de prevenció eficaces orientades a nois i noies, professors, educadors i famílies.