Manuela Carmena, pregonera de la Mercè 2019

La jutgessa emèrita i alcaldessa de Madrid fins al 15 de juny, Manuela Carmena, serà l’encarregada de pronunciar el pregó de la Mercè 2019, que tindrà lloc el 20 de setembre. Les festes d’aquest any tindran un cartell realitzat per la il·lustradora Maria Corte i Beirut com a ciutat convidada.

09/07/2019 12:16 h

Ajuntament de Barcelona

A l’Amèrica del Sud i al Carib, sovint hi trobem marededeus de la Mercè tan negres com la Moreneta. El cartell de les festes d’aquest any representa una Mercè barcelonina, una dona potser nascuda aquí o potser migrada. Dels cabells li broten castellers, músics, escultures de Miró i fins i tot alguna bèstia de foc i el vaixell d’Open Arms salvant vides al mar.

La pregonera: Manuela Carmena

Manuela Carmena es va llicenciar en dret l’any 1965. Fugint de la repressió política, es va traslladar a Barcelona l’any 1966, on va participar en la creació de l’associació clandestina Dones Democràtiques, amb Montserrat Roig i Mercè Olivares. El 1969 va tornar a Madrid, i va començar a exercir la carrera judicial el 1981. El 1986 va rebre el Premi Nacional de Drets Humans.

L’any 1993 va ser escollida jutgessa degana de Madrid, i també ha estat presidenta i relatora del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària, vinculat a l’Organització de les Nacions Unides.

Després de jubilar-se i deixar la judicatura, l’any 2010, Carmena va fundar l’empresa solidària Yayos Emprendedores, que comercialitza creacions de presos. Entre el juny del 2015 i el juny del 2019 va ser alcaldessa de Madrid.

L’autora del cartell: Maria Corte

Maria Corte va néixer a Barcelona l’any 1983. Va estudiar il·lustració a l’Escola Massana, i fa deu anys va rebre el primer encàrrec important: el cartell per a les Festes de Santa Eulàlia del 2009. Dos anys després es va obrir camí en el mercat anglosaxó, a través d’encàrrecs de The New York Times i la BBC.

Des d’aleshores ha publicat il·lustracions al suplement Cultures, de La Vanguardia; a Barcelona Metròpolis, i a la revista Descobrir. En l’àmbit internacional, a més de The New York Times, també ha col·laborat amb The Washington Post, The Wall Street Journal o diaris europeus com The Times, La Repubblica o Le Monde.

La ciutat convidada: Beirut

La Mercè ens acosta a Beirut, una ciutat castigada per la guerra, però que desprèn molta energia creativa i destaca com un dels centres culturals del món àrab. Durant la Mercè podrem gaudir d’una vintena d’espectacles, música, dansa i arts de carrer. A més, la Filmoteca de Catalunya dedicarà un cicle a la cinematografia libanesa, amb un seguit de films que parlen de Beirut.

Etiquetes associades a la notícia