Consulta els refugis climàtics repartits per tot el Districte de Sant Andreu per fer front a la calor

Per combatre les altes temperatures d’aquest estiu, hi ha oberts 162 espais condicionats adreçats sobretot als col·lectius més vulnerables, com els infants, la gent gran i persones amb malalties cròniques. Com a novetat, enguany s’han afegit a la xarxa onze escoles com a refugis climàtics, que, amb més verd, espais d’ombra i punts d’aigua, ajuden a regular la temperatura.

01/07/2021 11:32 h

Ajuntament de Barcelona

El nombre de refugis climàtics es dobla a la ciutat respecte a l’any passat i s’arriba a 162 punts repartits per tots els districtes. També se n’amplia la disponibilitat durant tota la fase preventiva del pla Calor i tots els espais es mantindran oberts fins al 15 de setembre. Aquesta ampliació ha permès garantir que el 37,5% de població tingui un refugi climàtic a 5 minuts a peu de casa i que el 87,6% en tingui un a menys de 10 minuts a peu de casa

En el cas del Districte de Sant Andreu, durant les vacances d’aquest estiu, i com ja s’ha fet en anys anteriors, diversos equipaments públics es mantindran oberts per garantir un refugi a totes les persones que ho necessitin. Així, els centres cívics Baró de Viver, Navas i La Sagrera romandran oberts per fer funcions de refugi climàtic amb revistes i jocs de taula i també per oferir un taller setmanal adreçat a públic familiar. També comptarem, amb els mateixos serveis, amb l’obertura del Casal de Barri Congrés-Indians. L’horari d’obertura de tots quatre serà de tarda, concretament, de 16 a 20 h. Aquests equipaments se sumen a l’escola de Can Fabra, que ja va estar oberta l’any passat per dur a terme aquesta funció, i a l’escola L’Estel, que obrirà enguany com a refugi climàtic per primer cop.

L’objectiu és oferir a tots els veïns i veïnes de la ciutat, sobretot als més vulnerables, un espai condicionat a 26 graus amb bona accessibilitat, zones de descans i aigua, per alleugerir la sensació tèrmica elevada derivada de les altes temperatures i la humitat. Tots els refugis climàtics estan degudament senyalitzats i es poden consultar en aquest mapa.

A aquests espais s’hi han sumat les onze escoles que es van adaptar l’any passat com a refugis climàtics per millorar el confort tèrmic del pati amb més punts d’aigua, més ombres i més verd. L’any vinent s’hi afegiran nou centres educatius més:

  • Escola Parc de la Ciutadella (Ciutat Vella)
  • Escola Auró (l’Eixample)
  • Escola Ramon Llull (l’Eixample)
  • Escola Francesc Macià (Sants-Montjuïc)
  • Escola Tàber (Sarrià – Sant Gervasi)
  • Escola de les Aigües (Horta-Guinardó)
  • Escola Palma de Mallorca (Nou Barris)
  • Escola Bogatell (Sant Martí)

Serveis municipals actius per atendre les persones més vulnerables

Els diferents serveis socials municipals incorporen sistemes d’alerta i protocols de comunicació per donar resposta a les situacions de vulnerabilitat sobrevinguda que es puguin produir per la calor excessiva.

El Servei de Teleassistència i el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) faran una campanya informativa a totes les persones usuàries per oferir-los consells i mesures de prevenció. A més, els punts d’assessorament energètic (PAE) ofereixen informació amb recomanacions sobre com mantenir l’habitatge en bones condicions tèrmiques.

En cas que les temperatures s’enfilin per sobre dels 33,4 graus durant tres dies seguits, s’activarà el pla Calor en fase d’alerta, i l’Agència de Salut Pública, juntament amb el CUESB, activarà un dispositiu específic per a persones vulnerables per traslladar-les a centres climatitzats, repartir aigua o alertar, en cas que sigui necessari, els serveis d’emergències mèdiques.

Més informació