Més habitatge públic protegit a l’eix verd de l’Eixample

La compra de dues finques, situades a l’eix verd de Consell de Cent, s’ha fet a través del dret de tempteig i retracte, que dona preferència al consistori en les operacions de compra d’habitatges per evitar l’especulació. La inversió municipal és de 7,8 milions d’euros i inclou l’adquisició i la rehabilitació de totes dues finques, un preu un 27% inferior al de la mitjana del mercat. En total són 24 pisos que es destinaran a lloguer social i assequible.

01/02/2023 20:29 h

Ajuntament de Barcelona

El tempteig i retracte és una eina indispensable que permet aconseguir habitatge públic, sobretot als barris més cèntrics, que acostumen a ser els que pateixen més la gentrificació i on és més difícil construir per la baixa disponibilitat de sòl, com és el cas de l’Eixample.

Amb aquestes dues finques ja són 7 els edificis adquirits en els àmbits de transformació, com són els eixos verds del programa Superilla Barcelona, i això ha permès guanyar 111 habitatges per al parc públic de la ciutat.

Objectiu: aturar l’expulsió del veïnat

La primera adquisició és al carrer de Villarroel amb Consell de Cent, a l’Antiga Esquerra de l’Eixample. L’edifici té 16 habitatges, a més d’una oficina i un local comercial a la planta baixa. Actualment tots els habitatges d’aquesta finca estan buits, amb l’excepció d’un pis, al qual se subrogarà el contracte, fruit de diferents operacions immobiliàries.

Amb aquesta compra s’atura el procés de gentrificació i degradació de l’edifici i es garanteix que els pisos seran de lloguer social i assequible. L’import de la compra és de 4 milions d’euros, i caldran 1,6 milions d’euros més per a la rehabilitació.

El segon edifici que s’ha comprat es troba al carrer del Consell de Cent, entre els carrers de Viladomat i del Comte Borrell, a la Nova Esquerra de l’Eixample. Té 8 pisos, 4 dels quals estan buits, i a la resta de pisos que estan llogats també se’ls subrogarà el contracte. El preu de la compra és d’1,9 milions d’euros i s’estima que la rehabilitació costarà 322.590 euros.

L’Eixample té quinze vegades més habitatge públic que fa vuit anys

Amb la compra de finques d’habitatges i la construcció d’obra nova, el districte de l’Eixample ha passat dels 47 pisos de gestió municipal de l’any 2015 als 427 pisos actuals. La xifra s’incrementarà fins a 715 habitatges quan s’acabin les obres que estan en marxa, com per exemple les de l’illa Glòries, la promoció més gran promoguda per un ajuntament a l’Estat, amb 238 pisos, en què podran viure més de 800 persones.

Etiquetes associades a la notícia